Nawet najlepsza sałatka nie obroni się smakiem, jeśli nie dodamy do niej odrobiny sosu lub dressingu. Bazą wielu z nich jest klasyczny majonez, czyli jeden z najpopularniejszych dodatków, jaki mamy zawsze pod ręką. Warto jednak skusić się na domową wersję, która na dobre pozwoli zapomnieć o sklepowych specjałach. A to wszystko bez brudzenia wielu naczyń i wykorzystania robotów kuchennych.
Sklepowe półki uginają się od rozmaitych sosów w plastikowych pojemnikach i szklanych słoikach. Niestety większość z nich ma długi skład, co powinno zwrócić naszą uwagę. Klasyczne produkty, poza bazowymi składnikami, zawierają wiele konserwantów, barwników i niezidentyfikowanych ulepszaczy. Domowy majonez to tymczasem łatwizna, która nie tylko jest o niebo smaczniejsza, ale i z pewnością zdrowsza.
Ciocia Basia z Podhala, nauczyła mnie jak w zaledwie kilka minut mieć wielki słoik tego wybitnego sosu. Wystarczy zadbać o składniki - tu nie powinno być problemu, bo potrzebne będą jaja, olej, musztarda, sok z cytryny i kilka przypraw. Wszystko łączymy w odpowiedniej kolejności i energicznie ubijamy trzepaczką lub blendujemy. Po zaledwie minucie mamy zapas kremowego, lekkiego majonezu, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do marynaty, sałatki czy kanapek. Ciocia Basia na koniec dodaje solidną porcję koperku i tym samym uzyskuje kremowy sos o oryginalnym smaku.
Składniki:
Sposób przygotowania: