Jak zrobić lekki i kremowy majonez? Ciocia Basia z Podhala zna idealne proporcje i tajny składnik

Zastanawiasz się, jak przygotować kremowy i lekki majonez? Zamiast szukać pocieszenia w sklepowych słoikach, postaw na ten z przepisu mojej cioci z Podhala. W składzie znajdziesz tylko swojskie, tanie produkty i zero chemii! Ten smak wzbogaci sałatki, kanapki i doskonale będzie komponował się z daniami z grilla.

Nawet najlepsza sałatka nie obroni się smakiem, jeśli nie dodamy do niej odrobiny sosu lub dressingu. Bazą wielu z nich jest klasyczny majonez, czyli jeden z najpopularniejszych dodatków, jaki mamy zawsze pod ręką. Warto jednak skusić się na domową wersję, która na dobre pozwoli zapomnieć o sklepowych specjałach. A to wszystko bez brudzenia wielu naczyń i wykorzystania robotów kuchennych.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret

Domowy majonez nie ma konkurencji. Ciocia z Podhala zdradza najlepszy przepis

Sklepowe półki uginają się od rozmaitych sosów w plastikowych pojemnikach i szklanych słoikach. Niestety większość z nich ma długi skład, co powinno zwrócić naszą uwagę. Klasyczne produkty, poza bazowymi składnikami, zawierają wiele konserwantów, barwników i niezidentyfikowanych ulepszaczy. Domowy majonez to tymczasem łatwizna, która nie tylko jest o niebo smaczniejsza, ale i z pewnością zdrowsza. 

Ciocia Basia z Podhala, nauczyła mnie jak w zaledwie kilka minut mieć wielki słoik tego wybitnego sosu. Wystarczy zadbać o składniki - tu nie powinno być problemu, bo potrzebne będą jaja, olej, musztarda, sok z cytryny i kilka przypraw. Wszystko łączymy w odpowiedniej kolejności i energicznie ubijamy trzepaczką lub blendujemy. Po zaledwie minucie mamy zapas kremowego, lekkiego majonezu, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do marynaty, sałatki czy kanapek. Ciocia Basia na koniec dodaje solidną porcję koperku i tym samym uzyskuje kremowy sos o oryginalnym smaku. 

Najprostszy i najlepszy majonez to ten domowy. Kilka składników i jest gotowy 

Składniki: 

  • 3 żółtka,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 350 ml dobrej jakości oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • pół łyżeczki cukru pudru,
  • pół łyżeczki soli,
  • odrobina mielonego pieprzu,
  • optymalnie - koperek, trufle, czosnek, bazylia. 

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek. Wskazówka - z białek możesz przygotować np. bezę idealną na letni deser. 
  2. Następnie żółtka przełóż do wysokiego naczynia razem z musztardą, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. 
  3. Wszystkie składniki delikatnie zamieszaj trzepaczką lub łyżką i przejdź do blendowania. 
  4. Podczas blendowania lub ręcznego ubijania wlewaj cienką strużką olej. 
  5. Majonez ubijaj, aż będzie puszysty i kremowy. Tak przygotowany rarytas przełóż do słoika i gotowe. 
  6. Jeśli masz ochotę nieco zaszaleć, dodaj jakiś produkt dodatkowy, jak np. ząbki czosnku, liście bazylii czy koperek. Wówczas uzyskamy idealny sos, o znacznie głębszym i ciekawszym smaku. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.