Tego ciasta nie da się zepsuć. Jest proste w przyrządzeniu, a ze stołu znika w mgnieniu oka

Karpatka to zaraz przy serniku oraz szarlotce jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych w Polsce ciast. Delikatnie chrupiący, ale przy tym miękki placek w połączeniu z lekką masą to wręcz duet doskonały. Jak ją upichcić?

Często zdarza się, że ciasto z gęstą masą jest ciężkie i bardzo słodkie, przez co trudno zjeść więcej niż malutki kawałek. Inaczej jest z karpatką. Chociaż składa się głównie z kremu, jest lekka, smaczna i nie zapycha. Nada się nawet na ciepłe, letnie dni. Do tego zrobisz ją szybko, bez większych problemów czy dużych i kosztownych zakupów. Tak naprawdę potrzebujesz tylko kilku produktów, z czego większość zapewne już masz. Z przepisem poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy wypieków. Czego będziesz potrzebować, by ją upichcić? 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Co jest potrzebne do karpatki? Lista zakupów jest krótka

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody,
  • 3/4 kostki masła (ok. 150 g),
  • szklanka mąki pszennej,
  • 5 jajek średniej wielkości,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na masę:

  • 2 szklanki mleka,
  • 50 g cukru (ok. 4 łyżek)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 kostka miękkiego masła.
Co jest potrzebne do karpatki?
Co jest potrzebne do karpatki? Co jest potrzebne do karpatki? Fot. commons.wikimedia.org / Michał Sulik / Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.

Jak się robi ciasto na karpatkę? To naprawdę proste

  1. Pieczenie karpatki zacznij od nastawienia piekarnika na 180 stopni i przygotowania blatów ptysiowych. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i zagotuj, aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj, by oba składniki się połączyły, po czym zdejmij z ognia i stopniowo dodaj przesianą mąkę. Przemieszaj i ponownie zagotuj na małym ogniu.
  2. Jednolite i gładkie ciasto odstaw do ostudzenia, następnie zacznij dodawać do niego po całym jajku. Przez cały ten czas miksuj masę na średnich obrotach, by wszystko dokładnie się wymieszało. Dodaj jeszcze proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  3. Dwie blaszki do pieczenia wysmaruj masłem i posyp lekko mąką. Masę podziel na dwie części, po czym cienko rozsmaruj je na dnie blach. Wstaw do piekarnika na około pół godziny. Co jakiś czas sprawdzaj, czy się nie przypala.

Jak się robi masę na karpatkę z budyniu? Pamiętaj o ostudzeniu budyniu

W międzyczasie zabierz się za zrobienie masy. W rondelku zagotuj półtorej szklanki mleka, dodaj cukier i wymieszaj. Proszek na budyń rozpuść w pozostałej części mleka, po czym całość stopniowo dodawaj do gotującej się na małym ogniu mieszanki. Gotowy budyń odstaw do całkowitego przestudzenia. Gdy będzie chłodny, miękkie masło ubij na puszystą, jednolitą masę, następnie stopniowo zacznij dodawać do niej budyń. Cały czas mieszaj, by składniki dobrze się połączyły. Placki ptysiowe wyjmij z piekarnika, odstaw, aby nieco ostygły, po czym jeden z nich posmaruj masą, a drugim ją dociśnij. Włóż do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły, a masa stężała. Podawaj po oprószeniu cukrem pudrem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: