Są pyszne i kolorowe. Jajek w takiej formie na pewno nie jedliście - sycą na długo i dają kopa

Szukasz przepisu na zdrowe i pyszne śniadanie w wersji białkowo - tłuszczowej? Lub chcesz z rana nacieszyć podniebienie i wzrok pysznym i kolorowym posiłkiem? Mamy dla ciebie coś naprawdę pysznego. Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł, ale ta wersja jest po prostu najlepsza. Najlepiej już nagrzewaj piekarnik i zabieraj się za muffinki z jajek.

Muffinki jajeczne są od jakiegoś czasu hitem śniadań wśród moich bliskich. Wystarczą jajka i ulubione dodatki i w kilka chwil masz śniadanie, które nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, lecz także dodaje energii i syci na wiele godzin. Mi wystarczą już zaledwie trzy muffinki i w zasadzie mogłabym nic nie jeść aż do kolacji. Co w tych muffinkach jest takiego niezwykłego? Możesz dodać do nich wszystko. Zalegają ci w lodówce kawałki boczku lub wędliny? Masz trochę papryki, nadkrojoną cebulę albo kilka samotnych pieczarek? Takie muffinki zapełnią twój brzuch, a lodówkę skutecznie wyczyszczą z resztek. 

Zobacz wideo

Śniadanie z jajkami. Te muffinki skradną ci serce

Składniki:

  • 3 średnie jajka,
  • kilka plastrów  ulubionej wędliny,
  • kilka plastrów lub kawałków ulubionego sera (polecam mozzarellę),
  • 1 pomidor,
  • pół papryki,
  • 1 mała cebula,
  • spora garść szpinaku,
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła,

Dodatkowo: forma do pieczenia babeczek lub papilotki, opcjonalnie kokilki.

Muffinki jajeczne - sposób wykonania:

  1. Warzywa pokrój w kostkę. Podobnie pokrój wędlinę i ser. Jajka wbij do miseczki i rozmąć je widelcem. Dodaj przyprawy.
  2. Formę do babeczek możesz wysmarować odrobiną masła. Teraz układaj warstwami składniki. Zacznij od szpinaku, następnie pokrojona wędlina, warzywa i ser. Następnie zalej wszystkie porcje jajkiem.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Muffinki jajeczne piecz przez ok. 25 minut.

Takie muffinki idealnie smakują na ciepło, lecz także po ostygnięciu. Spokojnie możesz zrobić ich więcej i zabrać na drugie śniadanie do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Sprawdzą się także w podróży i na piknikach. Moim zdaniem to najlepsza forma śniadania z jajkami i pozostawi oklepaną jajecznicę daleko w tyle. 

Jadasz jajka na śniadanie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.