Jeśli chodzi o klasyki kuchni greckiej, z miejsca możemy wymienić kultową sałatkę grecką, gęsty i pyszny sos tzatziki oraz moussakę. Wśród greckich przysmaków jest także coś, co w pewien sposób przypomina gołąbki, ale z tymi polskimi mają tylko trochę wspólnego. Dolmades, czy też dolmadakia to danie słynne w całej Grecji, a także na Cyprze. Sposób wykonania jest bardzo zbliżony do naszych rodzimych gołąbków z kapusty, jednak kapusty tam nie ma. Farsz z ryżu i ziół lub z ryżu mięsa i ziół zawija się w marynowane albo kiszone liście winogron. Te malutkie greckie gołąbki jadłam pierwszy raz na wakacjach na Rodos i od tamtej pory nie mogę przestać o nich myśleć.
Tak naprawdę dolmades można robić na kilka sposobów. Farsz może być bezmięsny, złożony z krótkoziarnistego ryżu, ziół, w tym świeżej mięty, pietruszki lub kolendry z dodatkiem soku z cytryny i przypraw. Istnieje także wersja mięsna, gdzie ryż i wyżej wymienione składniki miesza się z mielonym mięsem. Najczęściej używa się jagnięciny, baraniny, a także ryb, zwłaszcza dorsza lub popularnej w grecji dorady. Do farszu dodaje się oczywiście pomidory, cebulę, czasami posiekane orzeszki pinii. Całość dusi się na oliwie i zawija w liście winogron.
Z racji tego, że liście winogron są stosunkowo niewielkie, dolmades wychodzą nie dłuższe niż długość palca wskazującego dorosłej osoby. Zawinięte dolmades dusi się na wolnym ogniu w delikatnym bulionie z dodatkiem cytryny, czasami soku pomidorowego, co jednak jest rzadkością. Te malutkie gołąbki podaje się zwykle z jogurtem greckim, sosem tzatziki lub z dobrej jakości oliwą. Po takim posiłku aż ma się ochotę zatańczyć zorbę.
Składniki:
Greckie gołąbki możesz podawać na ciepło i na zimno w formie przystawki na przykład na grillu ze znajomymi lub na pikniku. Jeśli chcesz zrobić dolmades w wersji bezmięsnej, użyj 1,5 szklanki ryżu i dodaj więcej ziół. Możesz połączyć ryż z soczewicą - to także popularna wariacja na temat farszu.