Polskie gołąbki nie są w połowie tak smaczne. Jak jedziesz na wakacje do Grecji, musisz ich spróbować

Gołąbki uwielbia chyba każdy Polak i trzeba przyznać, że polskie gołąbki są naprawdę pyszne. Jednak nie tylko Polska słynie z ryżowo-mięsnego farszu zawiniętego w liście. Dolmades, czyli potrawa przypominająca nasze gołąbki to klasyka kuchni greckiej. Spróbowałam ich na Rodos i przepadłam. Jak wyglądają greckie gołąbki i z czego je się robi?

Jeśli chodzi o klasyki kuchni greckiej, z miejsca możemy wymienić kultową sałatkę grecką, gęsty i pyszny sos tzatziki oraz moussakę. Wśród greckich przysmaków jest także coś, co w pewien sposób przypomina gołąbki, ale z tymi polskimi mają tylko trochę wspólnego. Dolmades, czy też dolmadakia to danie słynne w całej Grecji, a także na Cyprze. Sposób wykonania jest bardzo zbliżony do naszych rodzimych gołąbków z kapusty, jednak kapusty tam nie ma. Farsz z ryżu i ziół lub z ryżu mięsa i ziół zawija się w marynowane albo kiszone liście winogron. Te malutkie greckie gołąbki jadłam pierwszy raz na wakacjach na Rodos i od tamtej pory nie mogę przestać o nich myśleć. 

Zobacz wideo Ten makaron migiem przeniesie cię swoim smakiem do słonecznej Italii

Polskie gołąbki nie są tak smaczne, jak greckie. Czym są dolmades?

Tak naprawdę dolmades można robić na kilka sposobów. Farsz może być bezmięsny, złożony z krótkoziarnistego ryżu, ziół, w tym świeżej mięty, pietruszki lub kolendry z dodatkiem soku z cytryny i przypraw. Istnieje także wersja mięsna, gdzie ryż i wyżej wymienione składniki miesza się z mielonym mięsem. Najczęściej używa się jagnięciny, baraniny, a także ryb, zwłaszcza dorsza lub popularnej w grecji dorady. Do farszu dodaje się oczywiście pomidory, cebulę, czasami posiekane orzeszki pinii. Całość dusi się na oliwie i zawija w liście winogron. 

Z racji tego, że liście winogron są stosunkowo niewielkie, dolmades wychodzą nie dłuższe niż długość palca wskazującego dorosłej osoby. Zawinięte dolmades dusi się na wolnym ogniu w delikatnym bulionie z dodatkiem cytryny, czasami soku pomidorowego, co jednak jest rzadkością. Te malutkie gołąbki podaje się zwykle z jogurtem greckim, sosem tzatziki lub z dobrej jakości oliwą. Po takim posiłku aż ma się ochotę zatańczyć zorbę. 

Greckie gołąbki z liści winogron. Jak zrobić dolmades?

Składniki:

  • ok. 50-60 marynowanych liści winogron (dostaniesz je w większych marketach),
  • ok. 3/4 szklanki krótkoziarnistego ryżu, najlepiej sprawdzi się ryż do risotto, 
  • ok. 400 g mielonej jagnięciny lub baraniny, 
  • 2 cebule, 
  • 4 niewielkie ząbki czosnku, 
  • 1 średni pęczek pietruszki albo kolendry, 
  • dobrej jakości oliwa z oliwek, 
  • pęczek świeżej mięty, 
  • 2 dojrzałe pomidory, 
  • dwie cytryny, 
  • sól, pieprz, oregano, odrobina kminu rzymskiego, listki laurowe, gałka muszkatołowa.

Dolmades - sposób wykonania:

  1. Zajmij się farszem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Następie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Podsmażaj całość, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  2. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj ryż oraz mięso. Dołóż posiekane zioła (same liście, bez łodyg), przyprawy i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Przygotuj liście winogron. Na środku każdego z nich połóż niewielką ilość farszu i zwijaj, podobnie jak nasze gołąbki. Nie zawijaj jednak zbyt ciasno, ponieważ ryż podczas gotowania spęcznieje i to może sprawić, że nasze dolmades popękają. 
  4. Na dno większego garnka połóż gałązki ziół (możesz dołożyć także liście selera lub lubczyk). Następnie ułóż kilka listków winogron. Na nie układaj warstwowo dolmades, co jakiś czas przekładając plastrami cytryny. 
  5. Całość zalej wodą lub d=lekkim bulionem, dodaj sól i pieprz, a także kilka listków laurowych i sok z połowy cytryny. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 50 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia.

Greckie gołąbki możesz podawać na ciepło i na zimno w formie przystawki na przykład na grillu ze znajomymi lub na pikniku. Jeśli chcesz zrobić dolmades w wersji bezmięsnej, użyj 1,5 szklanki ryżu i dodaj więcej ziół. Możesz połączyć ryż z soczewicą - to także popularna wariacja na temat farszu. 

Więcej o: