Choć minęło już kilka lat od momentu, kiedy poznałam ten przepis, wciąż robię placki ziemniaczane sposobem koleżanki. Są bardziej sycące i po prostu przepyszne. Mój mąż nie potrafi się im oprzeć. Koniecznie przygotuj je dla swoich domowników. Znikną błyskawicznie.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Placki ziemniaczane po białorusku. To najlepsze, czego nauczyłam się w akademiku
Placki ziemniaczane po białorusku są pyszne, a tak niewiele osób o nich słyszało. Draniki, bo tak nazywa się ta tradycyjna białoruska potrawa, z pewnością posmakuje również Polakom. Jej przygotowanie zajmuje co prawda nieco więcej czasu niż placków z naszego tradycyjnego przepisu, jednak zdecydowanie warto. Będziecie zaskoczeni smakiem.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g mięsa mielonego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Białoruskie draniki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i ziemniaki. Te drugie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę należy drobno posiekać. Dopraw też mięso mielone.
- Cebulę i mięso podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Odsącz starte ziemniaki z nadmiaru skrobi, ale nie wylewaj płynu. Krochmal, który powstanie na dnie, warto dodać do ziemniaków. Do masy dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli. Wymieszaj całość.
- Na rozgrzaną patelnię wykładaj masę, formując placki. Smaż na złoty kolor przez około trzy minuty. Następnie przełóż je na drugą stronę i podsmażaj pod przykryciem przez kolejne pięć minut na małym ogniu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!