Placki ziemniaczane na wypasie. Tego przepisu nauczyłam się w akademiku od koleżanki Białorusinki

Polacy dobrze znają, a nawet kochają placki ziemniaczane. Zazwyczaj jednak nie dodają do nich zbyt wielu dodatków. Inaczej postępują z kolei Białorusini. Ci robią placki na wypasie. Oto przepis, którym podzieliła się ze mną koleżanka, z którą mieszkałam w akademiku.

Choć minęło już kilka lat od momentu, kiedy poznałam ten przepis, wciąż robię placki ziemniaczane sposobem koleżanki. Są bardziej sycące i po prostu przepyszne. Mój mąż nie potrafi się im oprzeć. Koniecznie przygotuj je dla swoich domowników. Znikną błyskawicznie.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki ziemniaczane po białorusku. To najlepsze, czego nauczyłam się w akademiku 

Placki ziemniaczane po białorusku są pyszne, a tak niewiele osób o nich słyszało. Draniki, bo tak nazywa się ta tradycyjna białoruska potrawa, z pewnością posmakuje również Polakom. Jej przygotowanie zajmuje co prawda nieco więcej czasu niż placków z naszego tradycyjnego przepisu, jednak zdecydowanie warto. Będziecie zaskoczeni smakiem. 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 1 cebula, 
  • 2 jajka
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia. 

Białoruskie draniki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Obierz cebulę i ziemniaki. Te drugie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę należy drobno posiekać. Dopraw też mięso mielone. 
  2. Cebulę i mięso podsmaż na rozgrzanym oleju.  
  3. Odsącz starte ziemniaki z nadmiaru skrobi, ale nie wylewaj płynu. Krochmal, który powstanie na dnie, warto dodać do ziemniaków. Do masy dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli. Wymieszaj całość.  
  4. Na rozgrzaną patelnię wykładaj masę, formując placki. Smaż na złoty kolor przez około trzy minuty. Następnie przełóż je na drugą stronę i podsmażaj pod przykryciem przez kolejne pięć minut na małym ogniu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!  
Więcej o: