Raz spróbowałam w Alicante i przepadłam. Niby prosta hiszpańska zupa, a na upały jak znalazł

Z czego składa się gazpacho? Okazuje się, że podstawą pysznej hiszpańskiej zupy są dary lata, które królują również i w naszych stronach. Sprawdź, jakie to proste i zrób orzeźwiającą zupę, która zasmakuje rodzinie i przyjaciołom.

Gazpacho to hiszpańska zupa wręcz idealna na letnie upały. Warto zrobić ją również w czasie Euro 2024, jeśli wiesz, że będziesz oglądać mecze z przyjaciółmi i rodziną. Tematyczne przekąski to hit, którego nie może zabraknąć na twoim stole. Ja po raz pierwszy spróbowałam tej zupy w Alicante. Było wtedy bardzo ciepło, dlatego świetnie sprawdziła się jako lekkie orzeźwienie po wyczerpującym spacerze i na zaostrzenie apetytu przed daniem głównym. Jak zrobić gazpacho?

Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Jak się robi hiszpańskie gazpacho? To wcale nie tak trudne, jak się wydaje

Niektórzy uważają, że przyrządzanie zup, zwłaszcza tych, które nie są wpisane w polską kulturę, należy do skomplikowanych. Nic bardziej mylnego, bo gazpacho przyrządza się dosłownie w kilka chwil, a jest świetnym hiszpańskim odpowiednikiem naszego chłodnika. W czasie, gdy dni są coraz cieplejsze, zupa nie dość, że ochłodzi, to jeszcze dostarczy organizmowi sporo składników odżywczych w postaci pysznych warzyw. Jakie składniki na gazpacho?

Składniki:

  • 1 kg pomidorów, np. rzymskich (powinny być dojrzałe);
  • 1 spory ogórek szklarniowy lub kilka gruntowych;
  • 2 papryki czerwone lub czerwona i zielona;
  • 1 czerwona cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • około 2 kromki białego pieczywa;
  • oliwa z oliwek;
  • sól i pieprz;
  • woda.
Gazpacho
Gazpacho JaniceDiaz /Shutterstock

Z czym się je gazpacho? Po zrobieniu zupy podaj ją z tym dodatkiem

Jeśli masz już wszystkie składniki, możesz przejść od robienia gazpacho. Nie potrzebujesz garnka, jednak w tym przypadku blender będzie niezawodny. Szybko zauważysz, że zupa z darów lata nie wymaga wiele czasu i zasmakuje każdemu. Co należy zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Sparz pomidory wrzątkiem, a gdy ostygną, zdejmij skórkę (powinna odchodzić z łatwością) i pokrój je w ćwiartki.
  2. Obierz ogórki i pokrój w mniejsze części.
  3. Obierz cebulę i czosnek, również pokrój w mniejsze części.
  4. Z chleba odetnij skórki. Namocz pieczywo w zimnej wodzie, a po kilku minutach wyjmij i odsącz.
  5. Umieść w blenderze wszystkie warzywa i chleb, dolej około 2 łyżki oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładką masę, a jeśli konsystencja nie będzie odpowiednia, dodaj nieco wody.
  6. Przelej zupę przez sitko do garnka, by odcedzić nasiona i inne zbędne resztki.
  7. Włóż garnek z gazpacho do lodówki, by się schłodziło.
  8. Podawaj z dodatkiem pokrojonych oliwek. Z wierzchu możesz posypać bazylią i innymi ulubionymi przyprawami. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: