Gazpacho to hiszpańska zupa wręcz idealna na letnie upały. Warto zrobić ją również w czasie Euro 2024, jeśli wiesz, że będziesz oglądać mecze z przyjaciółmi i rodziną. Tematyczne przekąski to hit, którego nie może zabraknąć na twoim stole. Ja po raz pierwszy spróbowałam tej zupy w Alicante. Było wtedy bardzo ciepło, dlatego świetnie sprawdziła się jako lekkie orzeźwienie po wyczerpującym spacerze i na zaostrzenie apetytu przed daniem głównym. Jak zrobić gazpacho?
Niektórzy uważają, że przyrządzanie zup, zwłaszcza tych, które nie są wpisane w polską kulturę, należy do skomplikowanych. Nic bardziej mylnego, bo gazpacho przyrządza się dosłownie w kilka chwil, a jest świetnym hiszpańskim odpowiednikiem naszego chłodnika. W czasie, gdy dni są coraz cieplejsze, zupa nie dość, że ochłodzi, to jeszcze dostarczy organizmowi sporo składników odżywczych w postaci pysznych warzyw. Jakie składniki na gazpacho?
Składniki:
Jeśli masz już wszystkie składniki, możesz przejść od robienia gazpacho. Nie potrzebujesz garnka, jednak w tym przypadku blender będzie niezawodny. Szybko zauważysz, że zupa z darów lata nie wymaga wiele czasu i zasmakuje każdemu. Co należy zrobić?
Sposób przygotowania:
Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.