-
Haps
-
Jak przygotować
- Cała rodzina ci podziękuje, gdy podasz to mięso na obiad. Schabowe chciałyby tak smakować
Cała rodzina ci podziękuje, gdy podasz to mięso na obiad. Schabowe chciałyby tak smakować
Kotlety to najpopularniejsza forma podawania mięsa, jednak okazuje się, że nie jest jedyna. Można je zrobić znacznie lepiej, a rodzina będzie ci dziękować za wykorzystanie tego przepisu. Zrobienie tego kurczaka zawsze gwarantuje sukces, a twoi bliscy będą całować cię po rękach za ten smak.
Niedziela może kojarzy ci się tylko z dwoma daniami. Pierwszy to oczywiście rosół, za to na drugie danie zazwyczaj podajemy kotlety schabowe. Jednak poznając ten przepis może się okazać, że już nigdy nie sięgniesz po wymienionego wcześniej klasyka. Dlaczego? Ponieważ to mięso jest tak delikatne i smaczne, że już nikt nie będzie chciał nic innego.
Zobacz wideo Roladki z cukinii [HAPS VEGE]
Roladki z kurczaka charakteryzują się nie tylko soczystością i aromatem, ale także wyjątkowym nadzieniem. W skład farszu wchodzi szpinak, czosnek i ser feta. Dodatkowo by smak był jeszcze ciekawszy, przyrządzone roladki owija się w plastry wędzonego boczku i zapieka. Nie ma możliwości, że komuś to dali nie przypadnie do gustu.
Przepis na roladki z kurczaka
Składniki
- 2 piersi z kurczaka,
- 400 g świeżego szpinaku,
- pół kostki sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- 8 plastrów wędzonego boczku,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Kurczaka oczyść z błonek, kostek i chrząstek. Następnie przekrój go wzdłuż tak, aby mógł się rozłożyć, jednak nie krój go do końca.
- Każdą stronę dopraw solą i pieprzem i posmaruj niewielką ilością oleju. Przygotowane mięso przykryj i odstaw do lodówki.
- Na patelnię wlej łyżkę oleju i umieść na niej przemyty i osuszony szpinak. Duś go na wolnym ogniu do momentu, aż zmięknie.
- Do gotowego szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Delikatnie wymieszaj, podsmaż i zdejmij z ognia.
- Ser posiekaj na drobno i wsyp go do szpinaku, delikatnie wymieszaj. Przygotowany farsz pozostaw do lekkiego przestudzenia.
- Piersi kurczaka wyjmij z lodówki. Na jednej stronie wyłóż szpinak i przykryj go drugą stroną.
- Każdą pierś zawiń w boczek. Dzięki temu farsz nie wypłynie podczas pieczenia.
- Roladki ułóż w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Całość włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
- Po tym czasie wyciągnij mięso z piekarnika i i odstaw je na bok na kilka minut.
- Gotowe roladki pokrój w plastry o szerokości ok. 1,5 cm i podawaj z ulubionymi dodatkami.