Biorę dwie szklanki mąki i szklankę kwaśnego dodatku. W kilka minut mam furę puszystych racuchów

Jak zrobić racuchy, żeby były puszyste i delikatne jak chmurka? Nie ma sensu bawić się w drożdże, rozczyny i zagniatanie. Najlepsze racuszki robię z użyciem składnika, który kochał chyba każdy dziadek. Chodzi oczywiście o mleko, ale nie to zwykłe. Ten przepis pokochają wszyscy.

Jeden przepis na racuchy nie istnieje i wariacji na temat smażonych placuszków jest naprawdę wiele. Niektórzy stawiają na czasochłonną i pracochłonną klasykę, czyli racuchy drożdżowe, inni z kolei lubują się w racuchach z jabłkami albo truskawkami. Ja jednak najbardziej na świecie uwielbiam jeden przepis na racuszki, a nauczył mnie go dziadek. Ciasto robił z prostych składników, dodawał także swój przysmak, czyli zsiadłe mleko. Racuszki wychodzą pyszne - delikatne, puszyste i idealne na śniadanie lub podwieczorek na słodko. Koniecznie musisz wypróbować ten fantastyczny przepis. 

Zobacz wideo To nie są zwykłe racuchy, to są superracuchy!

Racuchy na zsiadłym mleku - przepis 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, tortowej lub krupczatki,
  • 1 większe jajko,
  • 1 szklanka zsiadłego mleka,
  • łyżeczka sody,
  • odrobina soli,
  • płaska łyżka cukru pudru,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

Jak zrobić racuchy na zsiadłym mleku? Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną z sodą, solą i cukrem jeśli go używasz.
  2. Białko oddziel od żółtka. Z białka ubij pianę. Żółtko zmiksuj ze zsiadłym mlekiem i dodaj do miski z mąką.
  3. Wymieszaj wszystko na gładkie ciasto i dodaj pianę z białka. Ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na chwilę, by odpoczęło.
  4. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej tłuszcz. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na patelnię porcje ciasta na placuszki i smaż je na wolnym ogniu, aż z obu stron apetycznie się zezłocą.

Takie racuszki aż się proszą, by je zrobić. Możesz podawać je na wiele sposobów, jednak moim zdaniem najlepiej smakują prosto z patelni oprószone cukrem pudrem. Będą świetnie smakowały także z domową konfiturą, kremem czekoladowym lub świeżymi owocami. Możesz je zrobić także w wersji wytrawnej - wystarczy, że nie dodasz cukru.

Lubisz śniadania na słodko?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.