Bałkańskie mięso na patyku. Jest tak soczyste, że na zawsze zapomnisz o nudnych mielonych

Kuchnia bałkańska słynie z naprawdę fantastycznych potraw mięsnych i kiedy wybieramy się do Chorwacji, Bułgarii, czy Czarnogóry, grzechem jest nie spróbować pysznej pleskawicy, delikatnych kotlecików jagnięcych i ćevapcići. To właśnie to ostatnie danie zasługuje na wyjątkowe uznanie - jest tak soczyste i tak pyszne, że nie sposób zjeść jedną porcję. Niektórzy uważają ćevapcići za coś w rodzaju bałkańskich mielonych. Nic bardziej mylnego - zobacz, jak łatwo możesz zrobić bałkański przysmak w domu. Pamiętaj tylko o mięsie - wieprzowina nie przejdzie.

Potrawy z mielonego mięsa są słynne na całym świecie. Polacy mają kotlety mielone, w Meksyku zajadają się chili con carne, natomiast na Bałkanach pleskawicą i ćevapčići. Cóż, jednak mówiąc, że to jest danie z mięsa mielonego, możemy wprowadzić w mały błąd, ponieważ owszem, niektórzy wykorzystują do tego mięso mielone na grubych oczach maszynki, jednak oryginalnie powinno być to mięso drobno posiekane.

Zobacz wideo Tortilla a la burger. Idealna na kolację

Ćevapčići to kawałki mięsa siekanego uformowane w podłużne kotlety, często nadziewane na specjalne szpady lub patyki i grillowane. Mięso jest dobrze doprawione przyprawami, często cebulą, czosnkiem, kolendrą i oregano, nierzadko także chili. Jest bardzo soczyste i pełne smaku, a najczęściej robi się je z mięsa wołowego, baraniego lub jagnięcego, czasami mięsa są ze sobą łączone w różnych proporcjach. Bez problemu zrobisz ten przysmak w domu - wystarczy, że masz grilla lub piekarnik z tą funkcją. 

Ćevapčići - przepis na najlepsze mięso z grilla

Składniki:

  • ok. 0,5 kg mięsa (najlepiej baraniny, może być także wołowina lub mieszanka pół na pół),
  • 1 jajko (można pominąć, jeśli mięso jest przerośnięte tłuszczem),
  • 2 ząbki czosnku lub pół cebuli,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano,
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki.

Jak zrobić bałkańskie ćevapčići? Sposób wykonania:

  1. Mięso drobno posiekaj lub zmiel w maszynce o grubych oczkach. Ja jednak polecam je posiekać - roboty będzie trochę więcej, ale za to smak i konsystencja będą lepsze. Pamiętaj, żeby wybrać lekko tłusty kawałek mięsa. Tłuszcze jest ważny podczas grillowania.
  2. Posiekane mięso przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, wbij jajko, żeby związało masę i nie zapomnij o kolendrze. Następnie całość wyrób tak, jak na kotlety mielone.
  3. Przygotuj patyki do szaszłyków i nadziej na nie mięso tak, by powstały podłużne, delikatnie spłaszczone kotlety (powinny przypominać tureckie kofty).
  4. Grilluj na rozgrzanym ruszcie. Możesz także usmażyć na patelni. Wówczas należy pamiętać, żeby na bieżąco przewracać mięso.

Takie pyszne kotlety z grilla smakują idealnie z każdym dodatkiem. Możesz zawinąć je w chlebek pita i podać z sosami lub surówkami. Będą idealne także z sosem tzatziki, paprykowym ajwarem lub klasyczną surówką z kapusty. Jeśli chcesz poczuć się jak na wakacjach, koniecznie zrób to danie - ten smak naprawdę może zawrócić w głowie. 

Jedliście kiedyś Ćevapčići?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.