Potrawy z mielonego mięsa są słynne na całym świecie. Polacy mają kotlety mielone, w Meksyku zajadają się chili con carne, natomiast na Bałkanach pleskawicą i ćevapčići. Cóż, jednak mówiąc, że to jest danie z mięsa mielonego, możemy wprowadzić w mały błąd, ponieważ owszem, niektórzy wykorzystują do tego mięso mielone na grubych oczach maszynki, jednak oryginalnie powinno być to mięso drobno posiekane.
Ćevapčići to kawałki mięsa siekanego uformowane w podłużne kotlety, często nadziewane na specjalne szpady lub patyki i grillowane. Mięso jest dobrze doprawione przyprawami, często cebulą, czosnkiem, kolendrą i oregano, nierzadko także chili. Jest bardzo soczyste i pełne smaku, a najczęściej robi się je z mięsa wołowego, baraniego lub jagnięcego, czasami mięsa są ze sobą łączone w różnych proporcjach. Bez problemu zrobisz ten przysmak w domu - wystarczy, że masz grilla lub piekarnik z tą funkcją.
Składniki:
Takie pyszne kotlety z grilla smakują idealnie z każdym dodatkiem. Możesz zawinąć je w chlebek pita i podać z sosami lub surówkami. Będą idealne także z sosem tzatziki, paprykowym ajwarem lub klasyczną surówką z kapusty. Jeśli chcesz poczuć się jak na wakacjach, koniecznie zrób to danie - ten smak naprawdę może zawrócić w głowie.