Wekowanie jest procesem pasteryzacji, który został opracowany już ponad wiek temu. W szybkim czasie zdobył serca gospodyń domowych, które chciały jak najwięcej letnich smaków zachować na chłodne miesiące. Klasyczny sposób na pasteryzację słoików w garnku, zna prawie każdy. Wiedziałeś jednak, że można to zrobić również w zmywarce? Dowiedz się jak pasteryzować swoje przetwory poprawnie.
Jest to jedna z najprostszych metod na przygotowanie domowych przetworów. Ten sprytny sposób nie wymaga pilnowania czasu ani temperatury pasteryzowanych potraw przez kilka godzin, jak to bywa w przypadku klasycznego wekowania w garnku. Wystarczy, że masz w domu zmywarkę, kilka słoików i pomysł na to co w nich zawekować. Przed rozpoczęciem zadbaj o to, aby warzywa czy owoce, które wykorzystujesz do przygotowania przetworów, były świeże i pozbawione skaz. W przypadku pasteryzacji lepiej odrzucić te sztuki, które są lekko nadgniłe. Zepsute owoce czy warzywa mogą zepsuć twoją ciężką pracę i w efekcie również cały słoik weków.
Żeby skutecznie pasteryzować słoiki w zmywarce, należy dokładnie umyć ją przed tym procesem, nie dodawać innych naczyń ani środków chemicznych. Dla skutecznego efektu pasteryzacji wymagana jest temperatura między 60 a 100 stopni. Większość zmywarek podgrzewa wodę do około 75 stopni, ale zawsze warto sprawdzić, który program zapewni najwyższą możliwą temperaturę. Słoiki w zmywarce ustawiamy dnem do góry i zachowujemy między nimi odstępy. Jeśli podsiadamy słoiki z gumową uszczelką, wtedy słoiki muszą znajdować się w pozycji z zakrętką u góry.
Po zakończonym cyklu zmywarki wyciągamy słoiki i układamy je na suchej ścierce lub ręczniku papierowym oraz czekamy na ich wystygnięcie. Słoiki na tym etapie nadal powinny pozostać w pozycji do góry dnem. Po mniej więcej dobie można odwróć zawekowane przetwory i sprawdzić, czy wszystkie wieczka słoików są wklęsłe. Pasteryzowane w tej sposób przetwory można przechowywać przez co najmniej kilka tygodni, a nawet miesięcy. Najlepiej odstawić je w chłodne i zacienione miejsce.