Tego sposobu możesz nie znać. Jest prostszy niż klasyczne wekowanie. Wykorzystaj swoją zmywarkę

Koniec wiosny to czas, kiedy targowe półki uginają się od świeżych owoców i warzyw. Jeśli chcemy zachować ich smak na długie miesiące, warto zastanowić się już teraz, aby przygotować wspaniałe przetwory. Nie ma bowiem nic lepszego niż własne konfitury, warzywne sałatki czy peklowane ogórki. Poznaj innowacyjną metodę wekowania i zobacz, że ten proces może być prosty i przyjemny.

Wekowanie jest procesem pasteryzacji, który został opracowany już ponad wiek temu. W szybkim czasie zdobył serca gospodyń domowych, które chciały jak najwięcej letnich smaków zachować na chłodne miesiące. Klasyczny sposób na pasteryzację słoików w garnku, zna prawie każdy. Wiedziałeś jednak, że można to zrobić również w zmywarce? Dowiedz się jak pasteryzować swoje przetwory poprawnie.

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Wekowanie słoików w zmywarce jest prostsze niż myślisz

Jest to jedna z najprostszych metod na przygotowanie domowych przetworów. Ten sprytny sposób nie wymaga pilnowania czasu ani temperatury pasteryzowanych potraw przez kilka godzin, jak to bywa w przypadku klasycznego wekowania w garnku. Wystarczy, że masz w domu zmywarkę, kilka słoików i pomysł na to co w nich zawekować. Przed rozpoczęciem zadbaj o to, aby warzywa czy owoce, które wykorzystujesz do przygotowania przetworów, były świeże i pozbawione skaz. W przypadku pasteryzacji lepiej odrzucić te sztuki, które są lekko nadgniłe. Zepsute owoce czy warzywa mogą zepsuć twoją ciężką pracę i w efekcie również cały słoik weków.

Żeby skutecznie pasteryzować słoiki w zmywarce, należy dokładnie umyć ją przed tym procesem, nie dodawać innych naczyń ani środków chemicznych. Dla skutecznego efektu pasteryzacji wymagana jest temperatura między 60 a 100 stopni. Większość zmywarek podgrzewa wodę do około 75 stopni, ale zawsze warto sprawdzić, który program zapewni najwyższą możliwą temperaturę. Słoiki w zmywarce ustawiamy dnem do góry i zachowujemy między nimi odstępy. Jeśli podsiadamy słoiki z gumową uszczelką, wtedy słoiki muszą znajdować się w pozycji z zakrętką u góry.

Po zakończonym cyklu zmywarki wyciągamy słoiki i układamy je na suchej ścierce lub ręczniku papierowym oraz czekamy na ich wystygnięcie. Słoiki na tym etapie nadal powinny pozostać w pozycji do góry dnem. Po mniej więcej dobie można odwróć zawekowane przetwory i sprawdzić, czy wszystkie wieczka słoików są wklęsłe. Pasteryzowane w tej sposób przetwory można przechowywać przez co najmniej kilka tygodni, a nawet miesięcy. Najlepiej odstawić je w chłodne i zacienione miejsce.

Przygotowałaś/eś kiedyś weki w domu?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.