Ciasto jogurtowe robię piorunem. Jest mięciuteńkie, słodkie i znika jeszcze ciepłe

Ciasto jogurtowe z truskawkami to przepis na ciasto, które po prostu nie może się nie udać. Nie ma takiej opcji, chyba że ktoś rzucił na ciebie klątwę (a wiemy, że nie ma takich rzeczy). Nie tylko jest łatwe i naprawdę przepyszne, lecz także błyskawiczne w wykonaniu. To wymarzony deser na lato i jeśli masz trochę truskawek i podstawowe składniki w tym jogurt grecki, najlepiej już nastawiaj piekarnik.

Truskawki to zdecydowanie najpyszniejsze letnie owoce, a ciasto jogurtowe z truskawkami to wyższy poziom owocowej przyjemności. Przepis na ciasto jogurtowe z owocami jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet dzieci (oczywiście pod czujnym okiem opiekunów), a jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze cukiernicze kroki, koniecznie zacznij od tego przepisu. Pamiętaj, że oprócz truskawek ważny jest jogurt. W tym przepisie na ciasto stawiamy na jogurt grecki - pyszny i kremowy. 

Zobacz wideo Czy wiesz, jakie ciasta można mrozić? Wyjaśniamy

Ciasto jogurtowe z truskawkami - wyższy poziom owocowej przyjemności

Składniki:

  • ok. 100 g cukru,
  • 4 większe jajka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • ok. 180 g mąki pszennej tortowej (typ 450),
  • 60 g skrobi ziemniaczanej,
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 160 g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 300 g truskawek.

Proste ciasto jogurtowe z truskawkami - sposób wykonania:

  1. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wsyp suche składniki oprócz cukru i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek, żółtka odłóż na bok np. do szklanki, a białka zacznij ubijać na sztywną pianę.
  2. Kiedy ubijesz już pianę z białek, stopniowo zacznij dodawać cukier. Kiedy uzyskasz już sztywną i lśniącą bezę, dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Najlepiej robić to na wysokich obrotach.
  3. Do ubitej masy dodaj olej, jogurt i wymieszane suche składniki. Następnie za pomocą szpatułki, bardzo delikatnie wymieszaj całość, uważając przy tym, by nie zniszczyć struktury białek.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ostrożnie wlej ciasto i na wierzch połóż pokrojone truskawki - truskawki muszą być opłukane, możesz dodatkowo oprószyć je cynamonem.
  5. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół przez 40 minut. Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem.

Widzisz, jakie to proste? Ciasto wychodzi mięciutkie, puszyste i naprawdę słodziutkie. Idealne do popołudniowej kawki lub plotek ze znajomymi i mrożonej kawce w letni dzień. Oczywiście truskawki możesz połączyć z innymi owocami. Świetnie sprawdzą się borówki, jagody lub poziomki. 

Najlepsze ciasto z truskawkami to:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.