• Link został skopiowany

Wiele osób myśli, że jest "mdły i bez smaku". Włoch zrobił go tak, że szczęka opada

Bakłażan potrafi wywoływać skrajne emocje. Albo się go uwielbia, albo omija szerokim łukiem. Wszystko wskazuje na to, że nieprzekonani nie będą już musieli odwracać od niego wzroku. Matteo Brunetti 5 czerwca wydał swoją pierwszą książkę zatytułowaną "Włoska uczta". To właśnie w niej podzielił się przepisem na pieczony bakłażan. Zapewnia, że Włosi wiedzą, co zrobić, by był pyszny. Dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Literanova publikujemy ten przepis na Haps.pl.
Bakłażan z przepisu Matteo Brunetti
Anna Grudzińska-Sarna /Jedzenie jest piękne / materiały wydawnictwa Znak

Poniższy fragment w całości pochodzi z książki "Włoska uczta", której autorem jest Matteo Brunetti. Książka ukazała się 5 czerwca 2024 roku nakładem wydawnictwa Znak Literanova. Jedynie wideo pochodzi od redakcji.

Pieczony bakłażan (twojego byłego)

Wiele osób uważa, że bakłażan jest mdły i nie ma smaku. I to właśnie dlatego potraktujemy go trochę jak stek, czyli mocno przyrumienimy i smacznie doprawimy. We Włoszech jesteśmy mistrzami w przygotowywaniu bakłażana. Każdy go lubi i naprawdę wiemy, co zrobić, żeby był pyszny.

Ten przepis jest dla osób, które kochają powiedzenie "mało roboty, a duży efekt". Danie jest łatwe do wykonania i będzie smakować każdemu.

  • Czas: 45 minut
  • danie wegetariańskie, zawiera orzechy 
Zobacz wideo Bakłażan, czyli gruszka miłości. Dlaczego jest taki zdrowy?

Składniki na 4 porcje: 

  • 2 bakłażany,
  • 1 garść świeżego tymianku,
  • 4 ząbki świeżego czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • garść migdałów,
  • garść świeżej mięty,
  • 2 garście sera parmigiano,
  • garść oliwek,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Przekrój bakłażany wzdłuż na dwie części. Potem ostrym i długim nożem zrób na każdej z połówek od wewnętrz-nej strony dość głębokie nacięcia – w jedną i w drugą stronę, tak aby na powierzchni bakłażana powstała kratka.
  2. Mocno przypraw bakłażany solą. Popieprz, ale nie spieprz. Posyp świeżym tymiankiem, drobno posiekanym czosnkiem i siekanymi oliwkami, dodaj miód i oliwę. Rozmasuj te składniki tak, aby dostały się także do nacięć.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C, wybierz program: pieczenie od góry z termoobiegiem.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej bakła-żany – kładź je miękką, doprawioną stroną do góry. Piecz przez 20–25 minut.
  5. Wyciągnij z piekarnika, posyp grubo posiekanymi migdałami. Udekoruj świeżymi liśćmi mięty i bogatą ilością startego sera parmigiano.

Matteo's tip:

Staraj się wybierać najmniejsze bakłażany. Są dużo słodsze od tych wielkich i nie trzeba ich wtedy dodatkowo solić, żeby puściły gorzką wodę.

Więcej o: