Poniższy fragment w całości pochodzi z książki "Włoska uczta", której autorem jest Matteo Brunetti. Książka ukazała się 5 czerwca 2024 roku nakładem wydawnictwa Znak Literanova. Jedynie wideo pochodzi od redakcji.
Pieczony bakłażan (twojego byłego)
Wiele osób uważa, że bakłażan jest mdły i nie ma smaku. I to właśnie dlatego potraktujemy go trochę jak stek, czyli mocno przyrumienimy i smacznie doprawimy. We Włoszech jesteśmy mistrzami w przygotowywaniu bakłażana. Każdy go lubi i naprawdę wiemy, co zrobić, żeby był pyszny.
Ten przepis jest dla osób, które kochają powiedzenie "mało roboty, a duży efekt". Danie jest łatwe do wykonania i będzie smakować każdemu.
- Czas: 45 minut
- danie wegetariańskie, zawiera orzechy
Zobacz wideo Bakłażan, czyli gruszka miłości. Dlaczego jest taki zdrowy?
Składniki na 4 porcje:
- 2 bakłażany,
- 1 garść świeżego tymianku,
- 4 ząbki świeżego czosnku,
- 1 łyżka miodu,
- garść migdałów,
- garść świeżej mięty,
- 2 garście sera parmigiano,
- garść oliwek,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Przekrój bakłażany wzdłuż na dwie części. Potem ostrym i długim nożem zrób na każdej z połówek od wewnętrz-nej strony dość głębokie nacięcia – w jedną i w drugą stronę, tak aby na powierzchni bakłażana powstała kratka.
- Mocno przypraw bakłażany solą. Popieprz, ale nie spieprz. Posyp świeżym tymiankiem, drobno posiekanym czosnkiem i siekanymi oliwkami, dodaj miód i oliwę. Rozmasuj te składniki tak, aby dostały się także do nacięć.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C, wybierz program: pieczenie od góry z termoobiegiem.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej bakła-żany – kładź je miękką, doprawioną stroną do góry. Piecz przez 20–25 minut.
- Wyciągnij z piekarnika, posyp grubo posiekanymi migdałami. Udekoruj świeżymi liśćmi mięty i bogatą ilością startego sera parmigiano.
Matteo's tip:
Staraj się wybierać najmniejsze bakłażany. Są dużo słodsze od tych wielkich i nie trzeba ich wtedy dodatkowo solić, żeby puściły gorzką wodę.