W Albanii jadłam to codziennie przez 7 dni. Każdy kęs uzależnia. Nie zostaje nawet okruszek

Reprezentacja Albanii w swoim pierwszym meczu na Euro 2024 zmierzy się z Włochami. Przygotuj się i zaskocz gości tradycyjną potrawą, którą zajadają się mieszkańcy krajów bałkańskich. Burek smakuje wybornie, a każdy kęs chrupie, aż miło. Jak go przygotować? Przepis jest prosty.

Burek, byrek lub börek to jeden z popularnych i zachwycających smakiem bałkańskich fast foodów. To jedno z dań, które spotkacie praktycznie na każdym rogu, będąc w Albanii. Znajdziecie je w niemal każdej piekarni i cukierni, a jego nadzienie różni się w zależności od fantazji kucharzy. Podczas meczu reprezentacji Albanii z włoską reprezentacją w ramach Euro 2024, warto przygotować je jako przekąskę i ugościć nim bliskich.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Jak się robi burek? Bałkański przysmak idealny na Euro 2024

Burek to prawdopodobnie jedna z najbardziej lubianych potraw z Albanii. Można go przygotować na dwa sposoby: z domowego ciasta lub z ciasta filo gotowego, kupionego w sklepie. W tym przepisie użyjemy gotowego ciasta filo. Do środka można włożyć ziemniaki, mięso, szpinak, gotowaną kapustę czy ser feta i nie tylko. Ogranicza nas jedynie wyobraźnie i nasze upodobania smakowe. Ten przygotujemy z serem feta. Oto składniki:

  • 200 g fety,
  • 200 g tłustego twarogu,
  • 200 g kremowego serka koziego,
  • 2 jajka,
  • 100 g startego parmezanu dla zaostrzenia smaku,
  • 1 opakowanie gotowego ciasta filo,
  • pół filiżanki oliwy,
  • pół szklanki mleka.

Przekąski na mecz Euro 2024. Co zrobić z gotowego ciasta filo?

Przygotowanie przekąski zajmuje ok. 20 minut. Świetnie sprawdzi się jako szybkie danie, które zachwyci wyglądem i smakiem, a nie spędzimy nad nim wielu godzin w kuchni. 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. 
  2. Lekko natłuść blachę do pieczenia.
  3. W misce wymieszaj ser feta, twaróg, kozi serek oraz jajka. Możesz dodać ulubione zioła, aby wzmocnić smak.
  4. W małej misce wymieszaj mleko i olej.
  5. Posmaruj mieszaniną mleka i oleju 3 arkusze ciasta filo i ułóż je razem.
  6. Na jednym końcu ciasta umieść porcję mieszanki serowej w linii prostej.
  7. Zwiń ciasno, tworząc spiralę.
  8. Przenieś spiralę na blachę do pieczenia.
  9. Powtórz tę czynność z pozostałą mieszaniną mleka i oleju, ciastem filo i mieszanką sera.
  10. Burek pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, około 40 minut.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.