Nie takie trudne, jak się wydaje. Ten przepis na domowe lody jest lepszy niż w niejednej lodziarni

Nie ma nic lepszego niż domowe lody. Wystarczy tylko kilka składników i można wyczarować lepszy przysmak niż w niejednej lodziarni. Jeśli sięgniemy po dobre jakościowo składniki, będą nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Spróbuj przepisu na domowe lody malinowe z dodatkiem gorzkiej czekolady zamknięte w wafelkach.

Gdy żar leje się z nieba, na takie upały najlepiej pomaga zdrowa porcja lodów. Szczególnie dobrze smakują te, które zrobi się samemu. Często za sprawą zdrowych składników możemy sami zrobić pyszną przekąskę, którą pokochają twoje dzieci. Biegnij po tych kilka składników i przyrządź najlepsze lody malinowe w wafelkach, jakich jeszcze nigdy nie próbowałeś.

Zobacz wideo Poszliśmy na lody do Stefano Terrazzino. Już wiemy, dlaczego ludzie czekają w kolejce

Przysmak dzieciństwa w twoim domu

Nie trzeba mieć specjalistycznego sprzętu ani tajemnych składników, aby przygotować najlepszy domowy deser na upalne dni. Gdy masz pod ręką świeże maliny, tabliczkę gorzkiej czekolady oraz chrupiące wafle możesz w dosłownie kilka minut przyrządzić lody, które przypomną ci smak dzieciństwa. Pomysł na ten przepis opublikowany został przez kanał YouTube o nazwie Obfite Jedzenie.

Przepis na domowe lody malinowe z kawałkami gorzkiej czekolady w wafelkach

Składniki:

  • 150 g mleka skondensowanego,
  • 4 żółtka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g malin,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
  • wafle,
  • 80 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie krok po korku:

  • Do małego garnka wlej skondensowane mleko. Oddziel żółtka od białek i dodaje je do wcześniej przygotowanego mleka i dokładnie wymieszaj.
  • Do mieszanki dodaj tradycyjne mleko, nadal intensywnie mieszając.
  • Garnek postaw na gazie, zagotuj roztwór i mieszaj, dopóki zgęstnieje. Następnie przelej go do miski i pozostaw do wystygnięcia.
  • Do osobnego rondelka przełóż maliny, dodaj do nich odcedzony sok z jednej cytryny i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie wsyp cukier i żelatynę, wymieszaj, a następnie podgrzej aż do wrzenia.
  • Po zagotowaniu przełóż wszystko do miski i poczekaj na przestygnięcie.
  • Następnie do dużej miski wlej śmietankę i ubij ją na gęstą pianę. Do bitej śmietany dodaj część ostudzonej masy z mleka skondensowanego i zmiksuj na jednolitą konsystencję.
  • Drugą część odstaw na bok.
  • Do ostygniętych malin dodaj masę ze śmietany i szpatułką wymieszaj razem. Składniki muszą się ładnie połączyć.
  • Następnie na dno foremki do pieczenia połóż jeden plaster wafla i na wierzchu ułóż masę malinową.
  • Weź tabliczkę czekolady i pokój ją na drobno, dodaj je do masy śmietanowej, którą odstawiłeś na bok i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż ją do foremki i przykryj jednym waflem.
  • Całość należy włożyć do zamrażalnika na mniej więcej dwie godziny. Po tym czasie deser lodowy jest gotowy do jedzenia.
Lubisz robić domowe lody?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.