Pierogi leniwe to pyszne danie, któremu nie da się oprzeć. Podane na słodko będą świetnym deserem, ale i obiadem. Jak zatem je przygotować? Przepis jest wręcz banalny. Twoja rodzina go pokocha.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Kluski leniwe bez twarogu. Czym zastąpić ten składnik? Biegnij do sklepu po mascarpone
Kocham kluski leniwe całą sobą. Mój mąż jednak nigdy nie chciał ich jeść ze względu na twaróg. Postanowiłam, że nie spocznę, dopóki nie znajdę na to rozwiązania. Na szczęście trafiłam na przepis na pierogi leniwe z mascarpone. I okazały się strzałem w dziesiątkę!
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- żółtko,
- 100-150 g mąki,
- saszetka cukru waniliowego,
- sól do gotowania.
Pyszne kluski leniwe z mascarpone. Obłędnie kremowe i mięciutkie jak nigdy
Przygotowanie klusków leniwych z mascarpone nie sprawia żadnych trudności. Nie potrzebujemy do tego również specjalistycznych sprzętów. Danie robi się błyskawicznie i jest naprawdę smaczne!
Sposób przygotowania:
- Przełóż serek mascarpone do dużej miski.
- Dodaj do niego żółtko i cukier. Wszystko starannie wymieszaj, a następnie stopniowo zacznij dosypywać mąki. Wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą.
- Mąkę warto dodawać stopniowo, bo zbyt duża ilość sprawi, że leniwe będą bardzo twarde, z kolei zbyt mała porcja nie scali wszystkich składników.
- Ciasto wyłóż na stolnicę, Formuj wałek i odcinaj niewielkie kluseczki.
- Gotowe leniwe wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj do wypłynięcia.
- Leniwe odcedź i serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się jogurt naturalny z cukrem, palone masło z brązowym cukrem, dodatek świeżych owoców, cynamonowa posypka lub ulubiony owocowy sos.