To ciasto czekoladowe z bananami jest dość tanie w przygotowaniu i robi się błyskawicznie. Smakować będzie zarówno dzieciom, jak i dorosłym, bo jest mięciutkie i puszyste. Ci, którzy nie znoszą suchych biszkoptowych ciast, będą zachwyceni.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Ciasto czekoladowe z bananami - przepis. Teściowa zajadała się w najlepsze
Moja teściowa to łasuch, jednak do moich ciast zazwyczaj podchodzi z rezerwą. Tym razem postanowiłam ją zaskoczyć i przygotowałam coś innego, niż do tej pory. Zrobiłam ciasto czekoladowe z bananami. Sama wyjadła pół blachy i jeszcze poprosiła o przepis.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru lub erytrolu,
- 5 dojrzałych bananów,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 5 łyżek kakao,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół tabliczki czekolady mlecznej.
Obłędnie pyszne ciasto czekoladowe. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę wraz z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem od pieczenia. Do drugiej miski wrzuć 4 banany i rozgnieć je widelcem. Dodaj do nich cukier, olej, jajka i dokładnie wymieszaj.
- Suche składniki połącz z mokrymi i za pomocą trzepaczki doprowadź do całkowitego połączenia produktów.
- Przygotowane ciasto przelej do blaszki. Jego wierzch wyrównaj szpatułką i ułóż na nim pokrojone kawałki banana. Całość obsyp kawałkami mlecznej czekolady.
- Foremkę wstaw do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 60 minut. By upewnić się, że ciasto jest gotowe, zrób test suchego patyczka.
- Po wypieczeniu wypiek wychodzi miękki i wilgotny. Przed podaniem możesz go obsypać cukrem pudrem. Podawaj z lodami - będzie smakować jeszcze lepiej. Smacznego!