Za to czekoladowe ciasto teściowa chciała przyznać mi medal. Ale wróciłam do domu tylko z pustą blachą

Kto z nas mógłby oprzeć się czekoladzie? W połączeniu z bananami na pewno nikt. To ciasto będzie więc hitem każdej imprezy rodzinnej i spotkania z przyjaciółmi. Teściowa stwierdziła, że powinnam dostać za nie medal. Wróciłam jednak do domu z pustą blachą i prośbą o wysłanie przepisu.

To ciasto czekoladowe z bananami jest dość tanie w przygotowaniu i robi się błyskawicznie. Smakować będzie zarówno dzieciom, jak i dorosłym, bo jest mięciutkie i puszyste. Ci, którzy nie znoszą suchych biszkoptowych ciast, będą zachwyceni. 

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Ciasto czekoladowe z bananami - przepis. Teściowa zajadała się w najlepsze 

Moja teściowa to łasuch, jednak do moich ciast zazwyczaj podchodzi z rezerwą. Tym razem postanowiłam ją zaskoczyć i przygotowałam coś innego, niż do tej pory. Zrobiłam ciasto czekoladowe z bananami. Sama wyjadła pół blachy i jeszcze poprosiła o przepis

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 3 łyżki cukru lub erytrolu, 
  • 5 dojrzałych bananów, 
  • 100 ml oleju roślinnego, 
  • 5 łyżek kakao, 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • pół tabliczki czekolady mlecznej. 

Obłędnie pyszne ciasto czekoladowe. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski przesiej mąkę wraz z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem od pieczenia. Do drugiej miski wrzuć 4 banany i rozgnieć je widelcem. Dodaj do nich cukier, olej, jajka i dokładnie wymieszaj. 
  2. Suche składniki połącz z mokrymi i za pomocą trzepaczki doprowadź do całkowitego połączenia produktów. 
  3. Przygotowane ciasto przelej do blaszki. Jego wierzch wyrównaj szpatułką i ułóż na nim pokrojone kawałki banana. Całość obsyp kawałkami mlecznej czekolady. 
  4. Foremkę wstaw do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 60 minut. By upewnić się, że ciasto jest gotowe, zrób test suchego patyczka. 
  5. Po wypieczeniu wypiek wychodzi miękki i wilgotny. Przed podaniem możesz go obsypać cukrem pudrem. Podawaj z lodami - będzie smakować jeszcze lepiej. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.