Kto z nas mógłby oprzeć się czekoladzie? W połączeniu z bananami na pewno nikt. To ciasto będzie więc hitem każdej imprezy rodzinnej i spotkania z przyjaciółmi. Teściowa stwierdziła, że powinnam dostać za nie medal. Wróciłam jednak do domu z pustą blachą i prośbą o wysłanie przepisu.
Fot. Marta Błażejowska / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
To ciasto czekoladowe z bananami jest dość tanie w przygotowaniu i robi się błyskawicznie. Smakować będzie zarówno dzieciom, jak i dorosłym, bo jest mięciutkie i puszyste. Ci, którzy nie znoszą suchych biszkoptowych ciast, będą zachwyceni.
REKLAMA
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Ciasto czekoladowe z bananami - przepis. Teściowa zajadała się w najlepsze
Moja teściowa to łasuch, jednak do moich ciast zazwyczaj podchodzi z rezerwą. Tym razem postanowiłam ją zaskoczyć i przygotowałam coś innego, niż do tej pory. Zrobiłam ciasto czekoladowe z bananami. Sama wyjadła pół blachy i jeszcze poprosiła o przepis.
Obłędnie pyszne ciasto czekoladowe. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę wraz z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem od pieczenia. Do drugiej miski wrzuć 4 banany i rozgnieć je widelcem. Dodaj do nich cukier, olej, jajka i dokładnie wymieszaj.
Suche składniki połącz z mokrymi i za pomocą trzepaczki doprowadź do całkowitego połączenia produktów.
Przygotowane ciasto przelej do blaszki. Jego wierzch wyrównaj szpatułką i ułóż na nim pokrojone kawałki banana. Całość obsyp kawałkami mlecznej czekolady.
Foremkę wstaw do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 60 minut. By upewnić się, że ciasto jest gotowe, zrób test suchego patyczka.
Po wypieczeniu wypiek wychodzi miękki i wilgotny. Przed podaniem możesz go obsypać cukrem pudrem. Podawaj z lodami - będzie smakować jeszcze lepiej. Smacznego!