Zagniatam kalafiora z jajkiem i zielonymi dodatkami. To letni obiad, któremu nikt się nie oprze

Masz dosyć nudnych obiadów, gdzie mięso króluje na pierwszym miejscu? Zamiast po raz kolejny szykować mielone lub schabowe, postaw na lekkie i kolorowe kotleciki z kalafiora. Wystarczy ugotować warzywo i zagnieść je z kilkoma dodatkami - tego smaku nie da się podrobić!

Klasyczne kotlety odchodzą do lamusa i zastępują je obłędne kotleciki z kalafiora. To jedno z prostszych i smaczniejszych dań w moim letnim menu. Nie znaczy to jednak, że smak jest nudny, a wręcz przeciwnie! Takie połączenie ekspresowo znika z talerzy, a niemal każdy prosi o dodatkową porcję. 

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Zagniatam kalafiora z kilkoma składnikami. Tak powstają lekkie kotleciki 

Czerwcowe menu jest jednym z moich ulubionych, wszystko przez łatwo dostępne i tanie owoce i warzywa, które wówczas chętnie wykorzystuje. Poza chłodnikiem, kolorowymi sałatkami czy stekami z młodej kapustki stawiam także na dania z kalafiora, które wcale nie kończą się na zupie i nie muszą przypominać koszmarnej papki. 

Jednym z lepszych przepisów z wykorzystaniem kalafiora, jest ten na lekkie kotleciki. Wystarczy podgotować warzywo, dokładnie je odparować z wody, a następnie zagnieść z jajkiem, odrobiną mąki, zieleniną i przyprawami. Tak powstaje obłędny, czerwcowy obiad, któremu nikt się nie oprze. Tego saku nie da się podrobić i z pewnością przypadnie do gustu małym i dużym smakoszom. 

Placuszki czy kotleciki z kalafiora to świetny pomysł na obiad, szczególnie w ciepłe, czerwcowe dni. Można je serwować solo, z sosem jogurtowym czy np. z ziemniakami, miksem sałat lub z jajkiem sadzonym. Każda wersja jest obłędnie smaczna i warta wypróbowania. 

Kotleciki z kalafiora to łatwizna. Wystarczy wszystko zagnieść i podsmażyć 

Składniki:

  • kalafior, 
  • 2 jajka, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • dymka z zieloną cebulką,
  • koperek,
  • 2 łyżki mąki, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kalafiora umyj, podziel na różyczki i gotuj w osolonym wrzątku przez pięć minut - ważne by różyczki się nie rozgotowały. 
  2. Warzywo odcedź i przełóż na suchą patelnię. Włącz małą moc palnika i odparuj wodę. 
  3. Kalafiora następnie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. 
  4. Dodaj jajka, pokrojoną dymkę, koperek, mąkę i przyprawy. 
  5. Masę starannie wyrabiaj, a następnie formuj małe, estetyczne kotleciki.  
  6. Gotowe kotlety panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 
  7. Tak przygotowane kotleciki serwuj solo lub z ziemniakami i miksem sałat, smacznego. 
Więcej o: