Zupa z cukinii to chyba jedna z najlepszych potraw, które możemy przygotować latem. Oczywiście cukinię możemy kupić przez cały rok w marketach i osiedlowych warzywniakach, jednak latem jest najsmaczniejsza i dziś podpowiemy, jak zrobić zupę z cukinii, która swoim smakiem wręcz zwala z nóg. Bez fety ani rusz.
Zobacz wideo Te placki z cukinii musisz zrobić dziś wieczorem
Zupa z cukinii. Najlepsza jest latem
Składniki:
- ok. 700 g młodej cukinii,
- 1 l bulionu lub lekkiego rosołu,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 100 g sera feta,
- trochę słodkiej śmietanki,
- sól, pieprz, odrobina curry i ostrej papryki,
- do podania grzanki lub groszek ptysiowy.
Najlepsza zupa z cukinii. Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek z grubym dnem i rozpuść w nim dwie łyżki masła. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażaj do zeszklenia.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze chwilę, by uwolnił swój aromat. Następnie dodaj umytą i pokrojoną w kostkę cukinię.
- Podsmażaj wszystko przez ok. 5-7 minut, następnie zmniejsz ogień, dodaj bulion i pokruszony ser. Gotuj przez ok. 20 minut, aż cukinia zmięknie.
- Do zupy dodaj śmietankę (ok. 1/3 szklanki) i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładki, jednolity krem.
- Dopraw zupę do smaku przyprawami i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Wskazówka: Zamiast sera feta możesz dodać inny, aromatyczny ser. Sama cukinia jest w smaku nieco mdła, dlatego warto ją podkręcić. Świetnie sprawdzi się gorgonzola lub francuski camembert.