Ogórki kiszone nie dość, że są bardzo zdrowe, to dodatkowo ich chrupkość i charakterystyczny smak stanowi doskonały dodatek do większości dań. Najpyszniejsze zrobisz sama w domu, jednak łatwo je też zepsuć, dlatego sprawdź, jakie dodatki warto wkładać do słoika.
Do kiszenia ogórków zwykle dodajemy kilka podstawowych przypraw. Zalewa powinna zostać zrobiona z przegotowanej wody i soli niejodowanej. To bardzo ważne, ponieważ jod hamuje proces fermentacji i ogórki mogłyby się zepsuć przed kiszeniem. Jakie jeszcze przyprawy wrzucamy do słoika?
Próbowałaś kiedyś kiszonych owoców? Niektóre z nich doskonale nadają się do słoika. Słodycz przełamana kwaśnym smakiem to dosłownie niebo w gębie. Fermentowane owoce zapewnią twoim kubkom smakowym unikalne doznania, a dodatkowo w ten sposób możesz je długo przechowywać. Poza jabłkami, gruszkami i śliwkami warto kisić truskawki czy maliny. Nadają się do sałatek czy deserów, a ich słodko-kwaśny smak zdecydowanie zaskoczy domowników. Świetnym owocem do kiszenia jest również ananas. Zamknięty w słoiku nie traci swojej chrupkości, a jego tropikalny smak będzie się idealnie komponował z mięsem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.