Ten koper nie nadaje się do kiszenia. Włóż go do słoika, a wyrzucisz cały zapas ogórków

Sezon na kiszenie warzyw zbliża się wielkimi krokami. Powoli pojawiają się pierwsze ogórki w ogrodzie, dlatego warto przypomnieć sobie zasady tego procesu. Ważną kwestią są przyprawy, które trafią do słoika. Co dodajemy do kiszenia i jaki koper jest najlepszy? Podpowiadamy.

Ogórki kiszone nie dość, że są bardzo zdrowe, to dodatkowo ich chrupkość i charakterystyczny smak stanowi doskonały dodatek do większości dań. Najpyszniejsze zrobisz sama w domu, jednak łatwo je też zepsuć, dlatego sprawdź, jakie dodatki warto wkładać do słoika.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Co dodajemy do kiszenia ogórków? Dowiedz się, jak wydobyć ich smak

Do kiszenia ogórków zwykle dodajemy kilka podstawowych przypraw. Zalewa powinna zostać zrobiona z przegotowanej wody i soli niejodowanej. To bardzo ważne, ponieważ jod hamuje proces fermentacji i ogórki mogłyby się zepsuć przed kiszeniem. Jakie jeszcze przyprawy wrzucamy do słoika?

  • Koper. Wybieraj świeże, duże zielone łodygi i baldachy z nasionami. Jeśli koper jest zbyt stary, wysuszony lub zwiędły, może zepsuć słoik ogórków. Z kolei zbyt młoda roślina jest za delikatna i szybko się psuje, dlatego nie nada się do kiszenia.
  • Czosnek. Świeży i aromatyczny nadaje ogórkom intensywnego aromatu.
  • Gorczyca odpowiada za nutkę pikanterii i charakteru kiszonek.
  • Liście i korzeń chrzanu. To składnik, który pomaga zachować chrupkość warzyw. '
  • Liście winogron lub wiśni. Dodają one lekko owocowy aromat, który może wzbogacić smak ogórków.
  • Liście dębu. Odpowiadają za delikatny, ziemisty posmak, a zawarte w nich taniny pomagają w naturalny sposób konserwować ogórki. Dzięki nim hamuje się rozwój bakterii, które mogłyby wpłynąć na zepsucie się warzyw.

Ogórki małosolneOgórki małosolne Fot. Władysław Czulak / Agencja Wyborcza.pl

Co można kisić oprócz ogórków? Postaw na owoce

Próbowałaś kiedyś kiszonych owoców? Niektóre z nich doskonale nadają się do słoika. Słodycz przełamana kwaśnym smakiem to dosłownie niebo w gębie. Fermentowane owoce zapewnią twoim kubkom smakowym unikalne doznania, a dodatkowo w ten sposób możesz je długo przechowywać. Poza jabłkami, gruszkami i śliwkami warto kisić truskawki czy maliny. Nadają się do sałatek czy deserów, a ich słodko-kwaśny smak zdecydowanie zaskoczy domowników. Świetnym owocem do kiszenia jest również ananas. Zamknięty w słoiku nie traci swojej chrupkości, a jego tropikalny smak będzie się idealnie komponował z mięsem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.