Gdy pojawiają się świeże truskawki, a dni zaczynają być słoneczne i ciepłe, na myśl przychodzi to kultowe danie z dzieciństwa, którym zajadał się każdy szkrab. Z tym sosem podawano nie tylko makaron, ale również pyzy, leniwe kluski czy kluski na parze. Spraw swojemu dziecku frajdę i przygotuj to proste danie w dosłownie kilka minut.
Występowały w wielu wariantach, a babcie były mistrzyniami w wymyślaniu przeróżnych przepisów. Przepyszne były pierogi z jagodami, czy knedle z truskawkami. W przedszkolu najczęściej serwowano kluski na parze z koktajlem truskawkowym, jednak mama robiła makaron z truskawkami. Było to danie, tak kultowe, że non stop chciało się je jeść.
Dzisiaj dzieci średnio przepadają za takimi pomysłami, a w kuchni odchodzi się od przygotowywania skomplikowanych i czasochłonnych pierogów czy leniwych klusek z owocami. Warto jednak przypomnieć sobie smak dzieciństwa i przygotować to proste danie, szczególnie że już niebawem sezon na truskawki się skończy.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: