Na to danie czekały wszystkie dzieciaki. Prosty przepis na kluski, które przypomną ci lata dzieciństwa

W latach młodości czekało się na to danie przebierając nogami. Robiły je nasze babcie, mamy, mogliśmy spróbować go również w przedszkolu. Ugotowany makaron ze słodkim sosem truskawkowym, zawsze zjadany był do ostatniego kęsa. Choć nie jest to wyszukane danie, miło wraca się do tych wspomnień z dzieciństwa. Odtwórz niezwykle prosty przepis, póki na ryneczku są jeszcze dostępne świeże truskawki.

Gdy pojawiają się świeże truskawki, a dni zaczynają być słoneczne i ciepłe, na myśl przychodzi to kultowe danie z dzieciństwa, którym zajadał się każdy szkrab. Z tym sosem podawano nie tylko makaron, ale również pyzy, leniwe kluski czy kluski na parze. Spraw swojemu dziecku frajdę i przygotuj to proste danie w dosłownie kilka minut.

Zobacz wideo "Co ci ludzie robią z makaronem!" - dwa najbardziej szokujące dania polskiej kuchni według cudzoziemców

Kluski z owocami to smak dzieciństwa

Występowały w wielu wariantach, a babcie były mistrzyniami w wymyślaniu przeróżnych przepisów. Przepyszne były pierogi z jagodami, czy knedle z truskawkami. W przedszkolu najczęściej serwowano kluski na parze z koktajlem truskawkowym, jednak mama robiła makaron z truskawkami. Było to danie, tak kultowe, że non stop chciało się je jeść.

Dzisiaj dzieci średnio przepadają za takimi pomysłami, a w kuchni odchodzi się od przygotowywania skomplikowanych i czasochłonnych pierogów czy leniwych klusek z owocami. Warto jednak przypomnieć sobie smak dzieciństwa i przygotować to proste danie, szczególnie że już niebawem sezon na truskawki się skończy. 

Przepis na makaron z truskawkami

Składniki:

  • 250 g makaronu,
  • 200 g truskawek,
  • 2 łyżki masła,
  • cukier lub cukier waniliowy,
  • cynamon,
  • 100 g śmietany 18 lub 30 proc. według uznania.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło rozpuszczamy razem z cukrem na patelni ustawionej na wolnym ogniu.
  • Truskawki dokładnie myjemy i odrywamy szypułki, a następnie kroimy na ćwiartki i przekładamy do miski.
  • Dodajemy cukier i rozgniatamy widelcem lub miksujemy na drobno, po czym mieszamy ze śmietaną.
  • Ugotowany i przecedzony makaron mieszamy z masłem i nakładamy porcje na talerze.
  • Polewamy całość sosem z truskawek i gotowe.
  • Dla dekoracji całość możemy posypać płatkami migdałów oraz ćwiartkami świeżych truskawek.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.