-
Haps
-
Jak przygotować
- Fasolkę po czarnolesku robi moja znajoma. Chrupiąca i lepsza niż z bułką tartą
Fasolkę po czarnolesku robi moja znajoma. Chrupiąca i lepsza niż z bułką tartą
Fasolka szparagowa to ulubiony letni przysmak wielu z nas, ale możemy ją podawać nie tylko z bułką tartą. Moja znajoma pracuje w stołówce przy muzeum Jana Kochanowskiego w Czarnolesie na Mazowszu. Zdradziła mi przepis na najlepszą fasolkę. Przyda się boczuś.
Jak zrobić pyszną fasolkę szparagową? Przepis jest bardzo prosty i z tego właśnie przepisu powstanie boski obiad. Nie zasypuj jej bułką tartą. Boczek wspaniale ją podkręci. Znajoma dodaje także trochę sera i natychmiast mamy pyszny obiad.
Przepis na fasolkę szparagową po czarnolesku
Składniki:
- 600 g świeżej fasolki szparagowej,
- 2 małe szalotki,
- 100 g wędzonego boczku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- trochę wędzonego twarogu lub sera typu feta,
- sól,
- oliwa.
Fasolka szparagowa po czarnolesku. Sposób wykonania:
- Najpierw zajmij się fasolką. Fasolkę szparagową namocz w wodzie z solą, następnie odetnij końcówki. Fasolka musi być czysta.
- Posiekaj boczek, cebulę i roztop całość na patelni. Dodaj fasolkę i przyprawy. Całość chwilkę wymieszaj na patelni. Pod koniec duszenia dodaj sok z cytryny.
- Kiedy fasolka będzie już miękka, możesz dodać ugotowany makaron. Sprawdzi się także ryż albo kasza.
Kiedy będziesz podawać danie, nie zapomnij o serze. Pokrusz twaróg albo fetę. To nie tylko doda smaku, lecz także uroku naszemu daniu. Świetnie będą pasować także pokruszone płatki chili. Wiemy, że to nie jest przepis z czasów Jana Kochanowskiego, ale w tej okolicy także można dobrze zjeść.