Fasolkę po czarnolesku robi moja znajoma. Chrupiąca i lepsza niż z bułką tartą

Fasolka szparagowa to ulubiony letni przysmak wielu z nas, ale możemy ją podawać nie tylko z bułką tartą. Moja znajoma pracuje w stołówce przy muzeum Jana Kochanowskiego w Czarnolesie na Mazowszu. Zdradziła mi przepis na najlepszą fasolkę. Przyda się boczuś.

Jak zrobić pyszną fasolkę szparagową? Przepis jest bardzo prosty i z tego właśnie przepisu powstanie boski obiad. Nie zasypuj jej bułką tartą. Boczek wspaniale ją podkręci. Znajoma dodaje także trochę sera i natychmiast mamy pyszny obiad.

Przepis na fasolkę szparagową po czarnolesku 

Składniki:

  • 600 g świeżej fasolki szparagowej,
  • 2 małe szalotki,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • trochę wędzonego twarogu lub sera typu feta,
  • sól,
  • oliwa.

Fasolka szparagowa po czarnolesku. Sposób wykonania:

  1. Najpierw zajmij się fasolką. Fasolkę szparagową namocz w wodzie z solą, następnie odetnij końcówki. Fasolka musi być czysta. 
  2. Posiekaj boczek, cebulę i roztop całość na patelni. Dodaj fasolkę i przyprawy. Całość chwilkę wymieszaj na patelni. Pod koniec duszenia dodaj sok z cytryny. 
  3. Kiedy fasolka będzie już miękka, możesz dodać ugotowany makaron. Sprawdzi się także ryż albo kasza.

Kiedy będziesz podawać danie, nie zapomnij o serze. Pokrusz twaróg albo fetę. To nie tylko doda smaku, lecz także uroku naszemu daniu. Świetnie będą pasować także pokruszone płatki chili. Wiemy, że to nie jest przepis z czasów Jana Kochanowskiego, ale w tej okolicy także można dobrze zjeść.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.