Najłatwiejszy sos pieczarkowy do makaronu i kopytek. Wybierz odpowiednią śmietanę

Sos pieczarkowy to wymarzony dodatek do wielu dań. Idealnie smakują z nim polędwiczki wieprzowe, grillowane piersi z kurczaka i oczywiście placki ziemniaczane. Jak zrobić najlepszy sos pieczarkowy? To tak łatwe, że nawet nie zorientujesz się, kiedy wyląduje na talerzu. Musisz jednak wybrać dobrą śmietanę. Zaraz wszystko wyjaśnimy.

Sos pieczarkowy to świetny pomysł na obiad, kiedy nie masz czasu na gotowanie lub po prostu, gdy masz ochotę na coś pysznego, a nie bardzo chce ci się gotować. Sos pieczarkowy świetnie smakuje solo z serową grzanką, z makaronem tagliatelle lub jako dodatek do pieczeni bądź kopytek. Jak zrobić delikatny, kremowy sos pieczarkowy? Przepis jest banalny. Ja zawsze dodaję śmietankę 30 proc. Moim zdaniem to najlepszy wybór - nigdy się nie zwarzy, a pieczarki, jak wszystkie grzyby, lubią wykąpać się w wywarze ze słodką śmietanką. 

Zobacz wideo Przepyszne szaszłyki zrobisz w swojej kuchni!

Sos pieczarkowy - przepis łatwy, szybki i skuteczny

Składniki:

  • około 300-400 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz, natka pietruszki,
  • opcjonalnie: ugotowane ziemniaki, ulubiony makaron.

Jak zrobić sos pieczarkowy? Sposób wykonania:

  1. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Obraną cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie na patelnię wrzuć pieczarki i całość smaż przez około 7 minut lub do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.
  3. Pieczarki posól i dodaj pieprz. Dodaj pół łyżki masła i smaż jeszcze chwilę.
  4. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wlej śmietankę. Sos dokładnie zamieszaj i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Gotowy sos podawaj z makaronem ugotowanym al dente (według mnie najlepszy jest makaron taglialette) lub z ziemniakami.
Więcej o: