Pierogi to kultowe danie, którym zajadają się wszyscy Polacy. Jego przygotowanie sprawia jednak niektórym kłopoty. Te cenne rady odmienią jednak lepienie pierogów raz na zawsze.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że nieudane ciasto na pierogi może wiązać się z wyborem nieodpowiedniej mąki. Ważne jest, by wybierać mąkę o niskim poziomie białka, takiej jak mąka typu "00" lub mąka pszenna typu 450 (tortowa). Mąka o niższym poziomie białka sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, dzięki czemu łatwiej będzie nam lepić pierogi.
Kolejnym błędem, który najczęściej popełnia się przy lepieniu pierogów, jest zbyt długi czas wyrabiania. Jeśli będziemy robić to zbyt długo, wytworzy się gluten, co sprawi, że ciasto będzie twarde i gumowate. Wystarczy więc, że zagnieciemy ciasto na gładką kulę, a następnie odstawimy je na pół godziny. Dzięki temu będzie o wiele bardziej miękkie.
Problem tkwi też w dodawaniu zimnej wody lub zimnego mleka. Należy dodawać tylko ciepłe płyny, które pomogą zmiękczyć mąkę, co sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne i łatwiejsze do uformowania.
Dodawanie jajek to kolejny i dość często popełniany błąd. Jajka dodane do ciasta sprawiają, że staje się twarde i niesmaczne. Warto więc zrezygnować z tego składnika całkowicie. Nie jest potrzebny do tego, by stworzyć idealne ciasto na pierogi.