Nie ma możliwości, że zjesz pyszniejszy kotlet. Polski schabowy nie ma z nim żadnych szans

Kuchnia polska jest pyszna, ale czasem nawet ona nie jest idealna. Schabowy, którego tak dobrze znamy, jest fantastyczny, ale ma poważną konkurencję. Niektórzy uważają, że to właśnie ten kotlet jest najsmaczniejszy. Inne nie mają do niego podjazdu.

Sznycel wiedeński, znany również jako Wiener Schnitzel, to danie wywodzące się z Austrii, które zdobyło ludzkie serca na całym świecie. Ten delikatnie rozbity kotlet cielęcy, obtoczony w panierce z bułki tartej, jajka i mąki, a następnie usmażony na złocisty kolor, jest kwintesencją austriackiej kuchni. Sznycel wiedeński tradycyjnie podaje się z kwaśną sałatką ziemniaczaną, plasterkiem cytryny oraz czasem z porcyjką żurawiny. Ciekawostką jest, że w Austrii istnieje nawet prawny zapis, który mówi, że prawdziwy Wiener Schnitzel musi być z cielęciny – w przeciwnym razie nie może nosić tej nazwy.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Od tradycyjnego polskiego kotleta schabowego sznycel wiedeński różni się nie tylko rodzajem mięsa, lecz także sposobem podania i dodatkami. Kotlet schabowy najczęściej przyrządzany jest z wieprzowiny i podawany zazwyczaj z ziemniakami i mizerią lub sałatką z pomidorów. Sznycel wiedeński oferuje inne doznania smakowe.

Przepis na sznycle wiedeńskie

Składniki:

  • 4 plastry mięsa z udźca cielęcego,
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia,
  • 2 jajka,
  • szklanka bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • 4 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Każdy plaster umieść na desce, przykryj woreczkiem i rozbij na cieńsze kawałki. Następnie dopraw mięso z każdej strony solą i pieprzem.
  2. Do osobnych głębokich talerzy wsyp mąkę, bułkę tartą i wbij jajka. Jajka energicznie roztrzep, możesz je również przyprawić. Kawałki mięsa obtocz w mące, następnie zamocz w jajkach i obsyp bułką tartą.
  3. Na patelni rozgrzej masło wraz z olejem. Wymieszanie tych produktów sprawia, że łatwiej jest kontrolować temperaturę smażenia. Gdy tłuszcz jest odpowiednio ciepły, ułóż na nim kawałki mięsa. Smaż je z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
  4. Sznycle podawaj z cytryną, ziemniakami i różnymi sałatkami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.