Połączyłam kilka warzyw i zrobiłam pyszny obiad. Rodzina nie mogła przestać jeść

To popularne danie z Francji może okazać się lepsze od niejednego polskiego przysmaku. Gdy go pierwszy raz spróbowałam, nie sądziłam, że tak mnie zachwyci. Wystarczą warzywa, zioła i przyprawy, by przygotować sycącą i kolorową ucztę.

Ratatouille to klasyczne danie kuchni francuskiej. Zyskało większą sławę nie tylko dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, lecz także za sprawą popularnej animacji o tym samym tytule. W filmie mały szczur o imieniu Remy marzy, by zostać wielkim szefem kuchni. Dzięki tej historii ratatouille stało się symbolem wyrafinowanej, lecz łatwo dostępnej kuchni, którą każdy może przygotować w swoim domu.

Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti

Podstawą tej potrawy są bakłażan, cebula, cukinia, pomidory, papryka i czosnek. Nie można również zapomnieć o dużej ilości przypraw i ziół. Pomimo że do ratatouille nie dodaje się mięsa, jest bardzo pożywne i sycące. 

Przepis na francuskie ratatouille

Składniki:

  • duża cukinia,
  • 2 bakłażany,
  • 4 duże pomidory,
  • 3 średnie cebule,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • garść świeżej pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana, cukinię umyj i pokrój w plastry o zbliżonej do siebie grubości. Cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Obie papryki dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Pomidory umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Pietruszkę drobno posiekaj i wymieszaj z czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pierzem. Na koniec polej mieszankę oliwą z oliwek.
  3. Pomidory przenieś na patelnię z łyżką oliwy. Podsmażaj je do momentu wypuszczenia soków. Posyp solą, pieprzem i niewielką ilością ziół.
  4. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością tłuszczu. Przelej do niego przygotowane pomidory.
  5. Teraz czas na ułożenie reszty warzyw. Naprzemiennie układaj w naczyniu cukinie, bakłażana, cebulę i papryki. Wierzch polej wcześniej przygotowaną mieszanką czosnku z ziołami i przyprawami.
  6. Tak przyrządzone danie włóż do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. W tym czasie warzywa powinny się zarumienić.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.