Na pewno o nich nie słyszałeś, a są smaczniejsze od polskich placków. Podaj je z makiem i kapustą

Jeśli jesteś smakoszem dań z różnych zakątków świata, to trafiłeś idealnie. To danie nie pochodzi z Polski, ale bardzo przypomina znany nam specjał. Okazuje się, że ten jest smaczniejszy i podaje się go na wiele różnych sposobów.

Lokše to tradycyjne słowackie placki ziemniaczane, które zdobyły serca nie tylko mieszkańców Słowacji, lecz także miłośników kuchni z różnych zakątków świata. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne, stanowią przykład, jak z podstawowych składników można stworzyć coś wyjątkowego. Ich historia sięga dawnych czasów, kiedy w wiejskich domach pieczono je na rozgrzanych blachach, a aromat świeżo smażonych placków roznosił się po całej okolicy.

Zobacz wideo Placuszki z ciecierzycy. Pyszne i bardzo sycące

Dziś lokše są nieodłącznym elementem słowackiej kuchni. Pojawiają się zarówno na codziennych stołach, jak i podczas uroczystych okazji. Można je podawać na wiele sposobów – na słono z kapustą kiszoną i mięsem lub na słodko z miodem i makiem. Ich wszechstronność sprawia, że każdy znajdzie wersję odpowiednią dla siebie.

Przepis na lokše jak ze Słowacji

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • masło lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości, następnie odcedź, ostudź i obierz.
  2. Obrane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć, aby nie było grudek, dodaj mąkę i sól, a następnie zagnieć na ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  3. Podziel ciasto na równe części i uformuj z nich kulki (około 8-10 sztuk), każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek o średnicy około 20 cm.
  4. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu, smaż placki z obu stron na złoty kolor. Lokše wysmaruj roztopionym masłem lub smalcem, można je podawać z kapustą kiszoną, mięsem, dżemem, miodem lub makiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.