Nie ma na świecie lepszych placków. Gruzini poszaleli z przepisem. Najważniejszy jest ser

Kto chociaż raz miał okazję spróbować potraw kuchni gruzińskiej, ten wie, że jest absolutnie fantastyczna. Przepyszne mięsa, roladki z bakłażanów, aromatyczne zupy, wyborne chinkali i oczywiście chaczapuri. Dziś podpowiemy wam, jak samodzielnie przygotować najlepszy gruziński placek. To nie jest trudne, ale ważny jest ser - mozzarella się nie sprawdzi.

Chaczapuri to rodzaje placków z różnymi nadzieniami. Może przypominać cienki placek wypełniony mielonym mięsem lub serem, jednak chaczapuri po adżarsku zdecydowanie zasługuje na to, by poświęcić mu trochę więcej uwagi. To pszenny, drożdżowy placek uformowany w kształt łódeczki (albo oka, jak ktoś kiedyś zauważył). Placek jest wypełniony serem i zapiekany z odrobiną masła i jajkiem, czasami z samym żółtkiem. To sycące i naprawdę pyszne danie, które swój smak zawdzięcza właśnie serowi lub serom - bywa, że łączy się dwa gatunki. Jakie to mają być sery? Najlepiej typowo gruzińskie. Do chaczapuri najlepiej wybierać sery białe, szczególnie polecany jest sulguni - podpuszczkowy solony ser z mleka bawolic. Kupisz go w każdym większym markecie lub w gruzińskich delikatesach. 

Zobacz wideo Czy można zrobić mielone bez mięsa? Można!

Chaczapuri po adżarsku. Najlepszy gruziński placek z serem i jajkiem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej niskiego typu, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 0,5 szklanki wody, 
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • 4 łyżki oleju, 
  • 4 jajka, 
  • sól, 
  • łyżka masła, 
  • łyżeczka cukru, 
  • ok. 400 g gruzińskich serów (dowolnych),

Chaczapuri po adżarsku. Sposób wykonania:

  1. Przygotowanie tego gruzińskiego specjału zacznij oczywiście od zrobienia rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Dodaj 3 łyżki mąki i wlej ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, by rozczyn zaczął pracować. 
  2. Do większej miski przesiej resztę mąki, wlej spieniony rozczyn, olej i zacznij zagniatać, stopniowo wlewając wodę. Dodaj też odrobinę soli. Zagnieć energicznie na gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia. 
  3. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć, najlepiej, gdyby podwoiło swoją objętość. Kiedy ciasto rośnie, zajmij się farszem serowym. Sery, których używasz, pokrusz albo zetrzyj na tarce i wymieszaj. 
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części i każdą z nich uformuj w kulkę. Następnie rozwałkuj na blacie podsypanym mąką i uformuj w kształt łódeczki z grubszymi brzegami i miejscem na farsz. 
  5. Na każdy z placków połóż porcje serowego farszu, dodaj odrobinę masła i wbij jajko lub połóż samo żółtko. Brzegi placków możesz posmarować roztrzepanym białkiem.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Chaczapuri piecz przez ok. 20 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni, a sery roztopią. 

Chaczapuri podawaj na gorąco, przed podaniem możesz dodatkowo dołożyć odrobinę masła. Pamiętaj, że ten smak naprawdę może zawrócić w głowie, a ty nie musisz wybierać się specjalnie do Gruzji, żeby zjeść najpyszniejsze chaczapuri. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.