Chaczapuri to rodzaje placków z różnymi nadzieniami. Może przypominać cienki placek wypełniony mielonym mięsem lub serem, jednak chaczapuri po adżarsku zdecydowanie zasługuje na to, by poświęcić mu trochę więcej uwagi. To pszenny, drożdżowy placek uformowany w kształt łódeczki (albo oka, jak ktoś kiedyś zauważył). Placek jest wypełniony serem i zapiekany z odrobiną masła i jajkiem, czasami z samym żółtkiem. To sycące i naprawdę pyszne danie, które swój smak zawdzięcza właśnie serowi lub serom - bywa, że łączy się dwa gatunki. Jakie to mają być sery? Najlepiej typowo gruzińskie. Do chaczapuri najlepiej wybierać sery białe, szczególnie polecany jest sulguni - podpuszczkowy solony ser z mleka bawolic. Kupisz go w każdym większym markecie lub w gruzińskich delikatesach.
Zobacz wideo Czy można zrobić mielone bez mięsa? Można!
Chaczapuri po adżarsku. Najlepszy gruziński placek z serem i jajkiem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej, najlepiej niskiego typu,
- 1 szklanka mleka,
- 0,5 szklanki wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki oleju,
- 4 jajka,
- sól,
- łyżka masła,
- łyżeczka cukru,
- ok. 400 g gruzińskich serów (dowolnych),
Chaczapuri po adżarsku. Sposób wykonania:
- Przygotowanie tego gruzińskiego specjału zacznij oczywiście od zrobienia rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Dodaj 3 łyżki mąki i wlej ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, by rozczyn zaczął pracować.
- Do większej miski przesiej resztę mąki, wlej spieniony rozczyn, olej i zacznij zagniatać, stopniowo wlewając wodę. Dodaj też odrobinę soli. Zagnieć energicznie na gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto powinno wyraźnie urosnąć, najlepiej, gdyby podwoiło swoją objętość. Kiedy ciasto rośnie, zajmij się farszem serowym. Sery, których używasz, pokrusz albo zetrzyj na tarce i wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części i każdą z nich uformuj w kulkę. Następnie rozwałkuj na blacie podsypanym mąką i uformuj w kształt łódeczki z grubszymi brzegami i miejscem na farsz.
- Na każdy z placków połóż porcje serowego farszu, dodaj odrobinę masła i wbij jajko lub połóż samo żółtko. Brzegi placków możesz posmarować roztrzepanym białkiem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Chaczapuri piecz przez ok. 20 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni, a sery roztopią.
Chaczapuri podawaj na gorąco, przed podaniem możesz dodatkowo dołożyć odrobinę masła. Pamiętaj, że ten smak naprawdę może zawrócić w głowie, a ty nie musisz wybierać się specjalnie do Gruzji, żeby zjeść najpyszniejsze chaczapuri.