Te kotlety mogą smakować jeszcze lepiej niż w tradycyjnym wydaniu. Wszystko zawdzięczam marynacie

Schab często przyprawiamy jedynie solą i pieprzem przed panierowaniem. Tym razem możesz spróbować czegoś nowego i wcześniej go zamarynować. Kotlety wyjdą soczyste i smaczne jak nigdy wcześniej.

Schab to król polskich stołów. Lubimy go za unikalny smak, chrupiącą panierkę i to, że jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy tłuczek, mąka, jajko i bułka tarta, żeby stworzyć typowy niedzielny obiad. Warto jednak co jakiś czas wprowadzać do swoich dań nieco innowacji. Spróbuj przepisu na ziołową marynatę, a zapomnisz o smaku tradycyjnych schabowych.

Zobacz wideo Małysz zdejmuje panierkę z kotletów! "To jest zboczenie zawodowe"

O tym skąd wzięły się kotlety w Polsce

Od momentu, gdy pojawiły się na polskich stołach, zaczęły cieszyć się ogromną popularnością. Pierwsze wzmianki o kotletach można znaleźć w księdze kucharskiej z 1860 roku, gdzie Lucyna Ćwierczakiewiczowa rozpisuje się na temat taniego mięsa. Pierwotnie przeznaczone było dla pracowników fizycznych należących do niższych klas społecznych. Nie jest to jednak danie polskie, już wcześniej znane były wiedeńskie sznycle z cielęciny, czy Cotoletta alla milanese przygotowywany z kością cielęcą. Polacy zamienili droższe mięso, na tańszy odpowiednik. PRL był przełomowym okresem dla tego dania, gdy schabowy stał się królem polskich stołów. Dziś pojawia się praktycznie w każdym domu.

Przepis na marynowane kotlety schabowe z panierką

Składniki:

  • Kilogram schabu,
  • smalec,
  • mąka pszenna,
  • 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • pieprz czarny,
  • sól,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso dokładnie umyj i pokrój na plastry. Owiń każdy z kawałków folią spożywczą i dokładnie rozbij tłuczkiem.
  • Następnie przygotuj marynatę. Jeśli masz taką możliwość, użyj moździerza i rozbij w nim około sześciu ziarenek pieprzu, możesz też użyć młynka.
  • Gałązki rozmarynu i tymianku opłucz i posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • W misce wymieszaj oliwę wraz z solą, pieprzem, ziołami oraz czosnkiem.
  • Każdy kotlet dokładnie nasmaruj marynatą i włóż do miski po marynacie. Naczynie owiń folią spożywczą i tak przygotowane kotlety przenieś do lodówki na mniej więcej dwanaście godzin.
  • Kiedy kotlety się zamarynują, można je tradycyjnie panierować. Najpierw obtocz je w mące, później w jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety najlepiej smażyć na smalcu, wtedy wydobywa się z nich wyjątkowy smak.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.