Przepis na pierogi, o których nie śniło się filozofom. Pokochasz ten nietypowy farsz

Przepis na pierogi inne niż wszystkie? Z największą przyjemnością ci go zdradzimy, a ty z jeszcze większą przyjemnością je zjesz. Farsz z mięsa lub twarogu odejdzie w kąt, kiedy spróbujesz pierogów z czarnym nadzieniem. Są obłędne, każdy poprosi o dokładkę.

Jak zrobić pierogi, żeby nie były kolejnym zwykłym daniem obiadowym, tylko wprowadziły twoich bliskich w stan pozytywnego szoku? Jeden przepis na pierogi nie istnieje, jest mnóstwo opcji, jak choćby popularne ruskie, z kapustą i grzybami czy na słodko z jagodami. Dziś jednak będzie troszkę bardziej skandalicznie, ale niemniej pysznie. Starsi Polacy uwielbiają ten składnik, młodzież niech się do niego przekona, bo w pierogach jest pierwsza klasa. Chodzi oczywiście o polski kawior, czyli kaszankę. Pierogi z kaszanką są naprawdę przepyszne, a dodatkowo podkręci je kiszona kapusta. Oto przepis na tani i naprawdę wyjątkowy obiad. 

Zobacz wideo Poznaj przepis na pyszne kotlety z kaszanki

Przepis na pierogi z kaszanką. Skandalicznie pyszny obiad

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku,
  • ok. 50 ml rozpuszczonego masła,
  • płaska łyżeczka drobnej soli.

Składniki na farsz z kaszanki:

  • ok. 500-600 g kaszanki z większą zawartością podrobów,
  • 2 niewielkie białe cebule,
  • ok. 150 g kiszonej kapusty (możesz ją wcześniej wypłukać),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, majeranek,
  • płaska łyżka smalcu lub masła klarowanego.

Pierogi z kaszanką - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę, wlej gorącą wodę z rozpuszczonym masłem, dodaj sól i energicznie zagnieć ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, owiń je ściereczką lub przykryj szklaną, nagrzaną miską, by "odpoczęło".
  2. Kiedy ciasto "odpoczywa", zajmij się farszem. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na odrobinie smalcu. Kaszankę wyjmij z osłonki i wrzuć na patelnię. Dodaj posiekaną kapustę kiszoną, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek oraz musztardę. Podsmażaj całość na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
  3. Kiedy ciasto "odpocznie", podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Następnie szklanką lub kieliszkiem wycinaj kółeczka. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu z kaszanki i szczelnie zalep.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucaj partiami pierogi i od razu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, w zależności od wielkości.
  5. Pierogi z kaszanką podawaj okraszone cebulką i skwarkami lub z kwaśną śmietaną - takie połączenie smakuje o dziwo bardzo dobrze.

Pyszne obiady wcale nie muszą być drogie i niech pierogi z kaszanką będą przykładem. Mam wrażenie, że kaszanka zasługuje na dużo większe uznanie - przecież można z niej przygotować naprawdę wyśmienite dania jak chociażby kotlety, burgery, a nawet hot dogi. Niech żyje polski kawior!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.