Fasolka szparagowa to warzywo, na które czekamy cały rok i chociaż można bez problemu kupić ją mrożoną w każdym markecie, to najlepsza jest taka zerwana prosto z krzaczka. Jednak fasolka szparagowa to nie tylko pyszny dodatek do obiadu, lecz warzywo, które idealnie nadaje się do zamknięcia w słoiki. Oczywiście fasolkę szparagową z powodzeniem można ukisić, jednak marynowana fasolka jest czymś absolutnie wyjątkowym. Dodaj do zalewy trochę curry i ostrej papryczki - słoik będzie wychodził za słoikiem.
Zobacz wideo Najlepsze zielone pikle, lepsze niż ogórki
Marynowana fasolka szparagowa - przepis na pyszną przekąskę
Składniki:
- ok. 3 kg świeżej fasolki szparagowej,
- 1 główka czosnku,
- 1 l wody,
- 1,5 szklanki octu,
- 3 łyżki soli,
- 5 łyżek cukru,
- czubata łyżka curry,
- płaska łyżeczka ostrej papryczki,
- 6 listków laurowych,
- ok. 8 kulek ziela angielskiego,
- 3 łyżki oleju.
Marynowana fasolka szparagowa - sposób wykonania:
- Fasolkę dokładnie oczyść i chwilę namocz w zimnej wodzie. Następnie odetnij końcówki. Kiedy fasolka się moczy, wyparz słoiki i zakrętki.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet i dodaj resztę składników. Zagotuj i odstaw.
- Do słoików pionowo wkładaj fasolkę. Układaj je dość ciasno, następnie zalej zalewą i szczelnie zakręć.
- Słoiki z fasolką szparagową włóż do dużego garnka i zalej wodą mniej więcej do poziomu 3/4 wysokości. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez ok. 15 minut.
Wskazówka: Do marynowania nadaje się zarówno żółta, jak również zielona fasolka szparagowa. Żeby marynowana fasolka była smaczna, strączki powinny być młode, by nie okazało się, że są włókniste i gorzkie. Nie polecam marynować fasolki mamut - jest dużo lepsza gotowana lub duszona na przykład w sosie pomidorowym.