Fasolka szparagowa w tej wersji to mistrzostwo. Upchnij ją w słoiku i dodaj żółtą przyprawę

Fasolka szparagowa to jedno z tych letnich dobrodziejstw, które spokojnie możemy przechowywać w zamrażalniku oraz w słoikach ustawionych na półkach naszych spiżarni. Dziś mamy dla was przepis na fasolkę szparagową ze słoika, która sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Przepis jest banalny, a żółta przyprawa doda niesamowitego smaku.

Fasolka szparagowa to warzywo, na które czekamy cały rok i chociaż można bez problemu kupić ją mrożoną w każdym markecie, to najlepsza jest taka zerwana prosto z krzaczka. Jednak fasolka szparagowa to nie tylko pyszny dodatek do obiadu, lecz warzywo, które idealnie nadaje się do zamknięcia w słoiki. Oczywiście fasolkę szparagową z powodzeniem można ukisić, jednak marynowana fasolka jest czymś absolutnie wyjątkowym. Dodaj do zalewy trochę curry i ostrej papryczki - słoik będzie wychodził za słoikiem.

Zobacz wideo Najlepsze zielone pikle, lepsze niż ogórki

Marynowana fasolka szparagowa - przepis na pyszną przekąskę

Składniki:

  • ok. 3 kg świeżej fasolki szparagowej, 
  • 1 główka czosnku, 
  • 1 l wody, 
  • 1,5 szklanki octu, 
  • 3 łyżki soli, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • czubata łyżka curry, 
  • płaska łyżeczka ostrej papryczki, 
  • 6 listków laurowych, 
  • ok. 8 kulek ziela angielskiego, 
  • 3 łyżki oleju.

Marynowana fasolka szparagowa - sposób wykonania:

  1. Fasolkę dokładnie oczyść i chwilę namocz w zimnej wodzie. Następnie odetnij końcówki. Kiedy fasolka się moczy, wyparz słoiki i zakrętki. 
  2. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet i dodaj resztę składników. Zagotuj i odstaw. 
  3. Do słoików pionowo wkładaj fasolkę. Układaj je dość ciasno, następnie zalej zalewą i szczelnie zakręć. 
  4. Słoiki z fasolką szparagową włóż do dużego garnka i zalej wodą mniej więcej do poziomu 3/4 wysokości. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez ok. 15 minut. 

Wskazówka: Do marynowania nadaje się zarówno żółta, jak również zielona fasolka szparagowa. Żeby marynowana fasolka była smaczna, strączki powinny być młode, by nie okazało się, że są włókniste i gorzkie. Nie polecam marynować fasolki mamut - jest dużo lepsza gotowana lub duszona na przykład w sosie pomidorowym

Robisz domowe przetwory?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.