Zupa szpinakowa to moje objawienie. Robię ją w 20 minut i dodaję białe smarowidło

Szpinak mogę jeść na okrągło i bardzo często na moim stole gości makaron ze szpinakiem, różne roladki oraz pyszne pierogi. Ostatnio jednak odkryłam zupełnie nowy przepis. Zupa szpinakowa to prawdziwa bomba smaku i aromatu, a wzbogacam ją białym smarowidłem. Efekt? Bajka.

Polacy kochają zupy i nasza rodzima kuchnia ma setki przepisów. Oczywiście najpopularniejsze zupy takie jak rosół, pomidorowa, barszcz lub pieczarkowa są doskonale wszystkim znane. Ja jednak niedawno dowiedziałam się o zupie szpinakowej, a to dziwne, ponieważ szpinak to jedno z moich ulubionych warzyw, a zupy wcześniej nie jadłam. Żałuję każdego zmarnowanego roku mojego życia, w którym nie zdawałam sobie sprawy, że ze szpinaku można ugotować coś tak pysznego. Robi się ją błyskawicznie, a dodatek serka topionego sprawia, że zupa jest kremowa i naprawdę warta grzechu. 

Zobacz wideo Oto najlepszy sposób na pyszną ogórkową

Zupa szpinakowa - pyszny obiad w dwadzieścia minut

Składniki:

  • 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu, 
  • 300 g świeżego szpinaku, 
  • 4 średnie ziemniaki, 
  • 1 por, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 większa łyżka masła, 
  • 100-150 g serka topionego o smaku śmietankowym,
  • sól, pieprz, listki laurowe, gałka muszkatołowa, 
  • do podania: jajka na twardo lub grzanki. 

Zupa szpinakowa - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, białą część pora posiekaj, cebulę pokrój w dość drobną kostkę, czosnek natomiast przeciśnij przez praskę. Szpinak opłucz i osusz. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Dodaj cebulę i por, podsmażaj do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki i trochę soli. Podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zezłocą. Dodaj szpinak i czosnek. Duś, aż szpinak zwiędnie. 
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem lub rosołem i zmniejsz moc palnika. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj serek topiony pokrojony na kawałki, by szybciej się rozpuścił. 
  4. Dopraw zupę do smaku przyprawami i zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego. Możesz dodać także trochę śmietanki, żeby zupa była bardziej kremowa. 

Taka zupa naprawdę jest przepyszna. Podaję przepis, który uwielbia moja rodzina, jednak jakiś czas temu dodałam do niej oprócz serka topionego trochę gorgonzoli - smakowała wybornie, zupełnie jak z restauracji. Już nie mogę się doczekać, aż teściowa wpadnie na obiad, bym mogła zobaczyć, jak opada jej szczęka. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.