Niemal każdy region świata może poszczycić się lokalną kuchnią i wszelakimi specjałami. Włochy są w tej dziedzinie pionierem - szczególnym umiłowaniem darzymy pizzę, wszelakie makarony, przystawki i wyborną oliwę. Mieszkańcy słonecznej Italii kochają także słodkości, a jedną z nich jest rewelacyjne tiramisu. Dzisiaj jednak zamienimy kawową klasykę na rarytas z owocową nutą.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Tiramisu w letniej odsłonie nie zawiera kawy. W tym przepisie królują owoce
Kuchnia włoska to smaki i aromaty, które zawładnęły niemal całym światem. Poza słonymi pysznościami warto wziąć pod lupę także słodkie akcenty. Flagowym deserem jest tiramisu, warto je jednak nieco podrasować i zamienić na letnie orzeźwienie z owocową nutą. Taki deser podbije kubki smakowe dzieci, męża, przyjaciółki czy nawet wybranej teściowej!
Sekretem wakacyjnego tiramisu są oczywiście sezonowe owoce. Nasza wariacja bazuje na polskich truskawkach - jest zatem słodko, ale i wyczuwalna jest też kwaśna nuta. Bazą będą niezmiennie biszkopty, a w składzie znajdziemy także puszysty krem na bazie żółtek i serka mascarpone. Miłośnicy odważniejszych smaków mogą dodać także odrobinę limoncello czy cointreau - francuskiego likieru pomarańczowego.
Truskawkowe tiramisu to moje wakacyjne uzależnienie. Z blachy znika ekspresowo
Składniki:
- 9 żółtek,
- 750 g serka mascarpone,
- 9 łyżek drobnego cukru,
- 90 g brązowego cukru,
- ok. 12 podłużnych biszkoptów,
- pół szklanki soku pomarańczowego,
- 2 łyżki cointreau (albo limoncello),
- 750 g truskawek.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od truskawek. Owoce umyj, pozbaw szypułek i pokój na mniejsze kawałki. Zasyp je brązowym cukrem i delikatnie rozgnieć widelcem. Odstaw.
- Następnie ubij żółtka z cukrem na gęsty, gładki krem. Pod koniec maskowania dodaj po łyżce mascarpone - wszystko miksuj nadal na małych obrotach.
- Na dnie płaskiego, prostokątnego naczynia lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układaj warstwę kremu.
- W następnym kroku połącz sok z likierem. Każdy biszkopt zanurz w płynie i ciasno układaj na kremie, jeden obok drugiego.
- Na biszkopty wyłóż następnie niezbyt grubą warstwę truskawek. Na owoce ponownie krem, biszkopty i tak do wyczerpania składników.
- Gotowe tiramisu włóż na kilka godzin do lodówki - po tym czasie pokrój je na kawałki i serwuj. Smacznego!
- Wskazówka - przed podaniem można dodatkowo udekorować tiramisu świeżymi truskawkami i listkami mięty.