Klasyczne tiramisu pójdzie w odstawkę, jeśli spróbujesz wakacyjnej wariacji. Wystarczy dodać te owoce

Klasyczne tiramisu to włoska klasyka, jednak wiele osób pomija ją ze względu z mocny, kawowy posmak. Latem warto przygotować wakacyjną wariację, gdzie na pierwszym planie czuć owoce. Taki deser nie tylko pięknie się zaprezentuje, lecz także podbije kubki smakowe najbardziej wymagających gości!

Niemal każdy region świata może poszczycić się lokalną kuchnią i wszelakimi specjałami. Włochy są w tej dziedzinie pionierem - szczególnym umiłowaniem darzymy pizzę, wszelakie makarony, przystawki i wyborną oliwę. Mieszkańcy słonecznej Italii kochają także słodkości, a jedną z nich jest rewelacyjne tiramisu. Dzisiaj jednak zamienimy kawową klasykę na rarytas z owocową nutą. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Tiramisu w letniej odsłonie nie zawiera kawy. W tym przepisie królują owoce

Kuchnia włoska to smaki i aromaty, które zawładnęły niemal całym światem. Poza słonymi pysznościami warto wziąć pod lupę także słodkie akcenty. Flagowym deserem jest tiramisu, warto je jednak nieco podrasować i zamienić na letnie orzeźwienie z owocową nutą. Taki deser podbije kubki smakowe dzieci, męża, przyjaciółki czy nawet wybranej teściowej! 

Sekretem wakacyjnego tiramisu są oczywiście sezonowe owoce. Nasza wariacja bazuje na polskich truskawkach - jest zatem słodko, ale i wyczuwalna jest też kwaśna nuta. Bazą będą niezmiennie biszkopty, a w składzie znajdziemy także puszysty krem na bazie żółtek i serka mascarpone. Miłośnicy odważniejszych smaków mogą dodać także odrobinę limoncello czy cointreau - francuskiego likieru pomarańczowego. 

Truskawkowe tiramisu to moje wakacyjne uzależnienie. Z blachy znika ekspresowo

Składniki:

  • 9 żółtek,
  • 750 g serka mascarpone,
  • 9 łyżek drobnego cukru,
  • 90 g brązowego cukru,
  • ok. 12 podłużnych biszkoptów,
  • pół szklanki soku pomarańczowego,
  • 2 łyżki cointreau (albo limoncello),
  • 750 g truskawek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od truskawek. Owoce umyj, pozbaw szypułek i pokój na mniejsze kawałki. Zasyp je brązowym cukrem i delikatnie rozgnieć widelcem. Odstaw. 
  2. Następnie ubij żółtka z cukrem na gęsty, gładki krem. Pod koniec maskowania dodaj po łyżce mascarpone - wszystko miksuj nadal na małych obrotach. 
  3. Na dnie płaskiego, prostokątnego naczynia lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układaj warstwę kremu.
  4. W następnym kroku połącz sok z likierem. Każdy biszkopt zanurz w płynie i ciasno układaj na kremie, jeden obok drugiego.
  5. Na biszkopty wyłóż następnie niezbyt grubą warstwę truskawek. Na owoce ponownie krem, biszkopty i tak do wyczerpania składników. 
  6. Gotowe tiramisu włóż na kilka godzin do lodówki - po tym czasie pokrój je na kawałki i serwuj. Smacznego!
  7. Wskazówka - przed podaniem można dodatkowo udekorować tiramisu świeżymi truskawkami i listkami mięty. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.