Gzik jako tradycyjne danie kuchni regionalnej powstało podobno już w pierwszej połowie XIX wieku, gdy na terenach Wielkopolski rozpowszechniły się ziemniaki. Dawniej stanowiło podstawę dań chłopskich, dziś ze smakiem zajada się nim każdy. To gęsta pasta, którą urozmaicić możemy młode ziemniaki w mundurkach.
Znany w kuchni wielkopolskiej oraz kujawskiej przepis uwzględniał w dawnych czasach składniki, które były łatwo dostępne dla każdego. Odkryto, że wykorzystanie śmietany, twarogu i cebuli może w prosty sposób urozmaicić smak młodych ziemniaków. Dziś jest to nie tylko świetny dodatek do kanapek. Latem podawany jest z grillowanymi mięsami czy klasycznie spożywany z zimnymi, ugotowanymi pyrami w mundurkach. Stanowi też świetną zakąskę podczas spotkań towarzyskich. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłeś go samemu w domu, spróbuj tego prostego przepisu.
Składniki:
Dodatki:
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki dokładnie płuczemy i oczyszczamy z ziemi, ale pozostawiamy w mundurkach. Gotujemy je z solą pod przykryciem do momentu, aż staną się miękkie, po czym kroimy każdy ziemniak na pół. W trakcie gotowania ziemniaków przygotowujemy gzik. Do miski z twarogiem dodajemy kwaśną śmietanę, posiekany drobno szczypiorek. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wszystkie składniki ugniatamy widelcem, do momentu aż się połączą.
Jeśli gzik jest zbyt twardy, można dodać odrobinę śmietany. Do mieszanki można dodać ząbek czosnku lub plasterki rzodkiewki. Dla urozmaicenia smaku można dodać ugotowane na twardo jajko i zagnieść je razem z całym farszem. Ugotowane pyry z gzikiem podajemy na zimno, udekorowane resztą posiekanego szczypiorku lub pietruszką oraz solą i pieprzem.