• Link został skopiowany

Lepszej ryby nie zjesz nawet nad morzem. Biorę filety, mleko i dodatki - w kilka minut mam luks-obiad

Polacy nie jedzą dużo ryb i jeśli już, to w wielu przypadkach jest to karp na Wigilię, śledzik na imieninach lub halibut z frytkami gdzieś w nadmorskiej smażalni. To wielka szkoda, ponieważ różnorodność gatunków i przepisów aż prosi się, o ich skosztowanie. Dziś mam dla was mój ulubiony przepis na rybę. Jest idealna na obiad w piątek i na imprezę, podawana na zimno z sosem koktajlowym. Większość składników masz w domu.
Ryba w cieście
Fot. Getty Images, bhofack2

Ten przepis na rybę jest tak dobry i jednocześnie tak prosty, że nie możesz nie spróbować. Robi się ją błyskawicznie, a smakuje naprawdę jak z dobrego baru w nadmorskim kurorcie. Nie jest to zwyczajny filet usmażony w oleju. To znaczy, poniekąd jest, ale wcześniej rybę należy wykąpać. Wykąpać w pysznym, gęstym cieście naleśnikowym. To idealny obiad, nawet dla dzieci, ale też świetnie sprawdzi się jako przekąska na zimno podczas spotkań ze znajomymi lub jako wkładka do rybnych hot-dogów. Ta ryba w cieście przekona do siebie nawet najbardziej zatwardziałego rybosceptyka. 

Zobacz wideo Oto przepis na rybę, którą pokochasz

Przepis na rybę na obiad i na imprezę

Składniki:

  • 4-5 filetów z białej ryby o zwartym mięsie (polecam dorsza, mirunę lub morszczuka),
  • 3/4 szklanki tłustego mleka, 
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • płaska łyżeczka sody, 
  • szczypta chili, 
  • 2 większe jajka, 
  • pieprz ziołowy, sól, 
  • olej do smażenia.

Ryba w cieście naleśnikowym - sposób wykonania:

  1. Filety z ryby pokrój na mniejsze kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dopraw przyprawami, solą i pieprzem ziołowym. Odłóż na chwilę, by przyprawy zdążyły wsiąknąć w mięso. 
  2. Zajmij się ciastem naleśnikowym. Do miski wbij jajka i dodaj mleko. Zmiksuj całość i stopniowo dodawaj mąkę. Dodaj także sodę, odrobinę soli i szczyptę chili. Ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem naleśnikowym odłóż na kilka do kilkunastu minut, by odpoczęło. 
  3. W głębokiej patelni rozgrzej dość dużo oleju. Olej powinien być naprawdę gorący. Następnie każdy kawałek dokładnie zanurz w cieście i włóż do gorącego tłuszczu. 
  4. Rybę w cieście naleśnikowym smaż na złoty kolor i po usmażeniu odsącz za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru tłuszczu. 

Wskazówka: Do ciasta naleśnikowego możesz dodać także trochę piwa. Wystarczy, że połowę mleka zastąpisz złotym trunkiem. Możesz oczywiście użyć piwa bezalkoholowego, najlepiej jasnego. Tak przygotowane filety z ryby najlepiej smakują oczywiście z domowymi frytkami.

Więcej o: