Kiedy na naszym talerzu ląduje kotlet i ziemniaki, mamy wrażenie, że czegoś brakuje. Bez surówki nasze obiady wyglądają na niekompletne i na dużo mniej smaczne. Oczywiście Polacy lubują się w surówkach, wymieńmy chociaż surówkę z kiszonej kapusty, marchewkę startą z jabłkiem, czy surówkę z modrej kapusty. Dziś jednak mamy dla was surówkę, która idealnie pasuje do wszystkich dań i może być także samodzielnym posiłkiem. Jest łatwa, lekka i tania. Niewiele osób powiedziałoby, że posiekana sałata lodowa, marchewka i korniszony wymieszane z sosem z jogurtu są tak pyszne.
Składniki:
Jeśli zastanawiasz się, jaką surówkę podać do schabowego, sznycelków drobiowych, pieczonej karkówki lub grillowanych smakołyków, nie ma się co zastanawiać - ten przepis zawsze się sprawdzi. Myślę, że nie popełnię zbrodni kulinarnej, kiedy powiem, że sałatę lodową można zastąpić młodą kapustą, która równie dobrze skomponuje się z resztą dodatków. Jednak posiekaną kapustę trzeba nieco wcześniej delikatnie zasolić i zgnieść, by zmiękła.