• Link został skopiowany

Najlepsza surówka do kotleta, grilla i pieczeni. Zdziwisz się, ze sałata lodowa może tak smakować

Jaki jest idealny obiad według większości Polaków? Na talerzu powinno znaleźć się mięso (lub coś, co mięso zastępuje, np. tofu albo kotlety z soczewicy), solidna porcja skrobiowych dodatków i oczywiście surówka. Każdy ma swoją ulubioną surówkę do obiadu, ale o tej niewiele osób słyszało. Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie.
Surówka z kapusty pekińskiej
Fot. Tetiana_Chudovska/iStock

Kiedy na naszym talerzu ląduje kotlet i ziemniaki, mamy wrażenie, że czegoś brakuje. Bez surówki nasze obiady wyglądają na niekompletne i na dużo mniej smaczne. Oczywiście Polacy lubują się w surówkach, wymieńmy chociaż surówkę z kiszonej kapusty, marchewkę startą z jabłkiem, czy surówkę z modrej kapusty. Dziś jednak mamy dla was surówkę, która idealnie pasuje do wszystkich dań i może być także samodzielnym posiłkiem. Jest łatwa, lekka i tania. Niewiele osób powiedziałoby, że posiekana sałata lodowa, marchewka i korniszony wymieszane z sosem z jogurtu są tak pyszne. 

Zobacz wideo Oto najlepszy przepis na młodą kapustę ze słoika

Surówka kopenhaska - idealna do schabowych, pieczeni i ryb z grilla

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej, 
  • 3 średnie marchewki, 
  • 5 niewielkich korniszonów, 
  • 2 małe cebule szalotki, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny, 
  • 2 łyżki jogurtu, polecam gęsty jogurt grecki, 
  • 2 łyżeczki musztardy, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Surówka kopenhaska - sposób wykonania:

  1. Sałatkę lodową posiekaj w paski za pomocą ostrego noża. Możesz także porwać ją na małe kawałki, jednak z użyciem noża pójdzie ci znacznie szybciej. 
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do sałaty. Dodaj także drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Jeśli chodzi o ogórki, możesz posiekać ją w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. 
  3. Do reszty składników dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość skrop sokiem z cytryny, dodaj jogurt i musztardę. Całość wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami. 

Jeśli zastanawiasz się, jaką surówkę podać do schabowego, sznycelków drobiowych, pieczonej karkówki lub grillowanych smakołyków, nie ma się co zastanawiać - ten przepis zawsze się sprawdzi. Myślę, że nie popełnię zbrodni kulinarnej, kiedy powiem, że sałatę lodową można zastąpić młodą kapustą, która równie dobrze skomponuje się z resztą dodatków. Jednak posiekaną kapustę trzeba nieco wcześniej delikatnie zasolić i zgnieść, by zmiękła. 

Więcej o: