Kuroń zamienił kurczaka na panierowane boczniaki. To najlepsza przekąska na zbliżające się Euro 2024

Szukasz ciekawej inspiracji na przekąski do meczu? Zamiast serwować oklepane zakąski z ciasta francuskiego, polędwiczki czy koreczki, postaw na wyborne boczniaki. Panierowane grzyby z przepisu Jakuba Kuronia smakują rewelacyjnie i równie apetycznie się zaprezentują. Gwarantujemy, że nawet zagorzali mięsożercy nimi nie pogardzą!

Przed nami sezon oglądania Euro 2024. Jak doskonale wiadomo, nic tak nie pomoże w kibicowaniu jak solidna porcja przekąsek. Obok mięsnych rarytasów, frytek w fikuśnym wydaniu, czy specjałów z ciasta francuskiego, warto zaserwować panierowane boczniaki z przepisu Kuronia. Tego smaku nie da się podrobić - to prawdziwa grzybowa rewelacja. 

Zobacz wideo Jaka przekąska do meczu? Nasze propozycje to panierowany boczek i skrzydełka buffalo

Panierowane boczniaki idealną przekąską na Euro 2024. Kuroń zdradza sekret smaku 

Emocje związane ze sportowymi wydarzeniami wzmagają apetyt. Podczas Euro 2024 warto zatem hojnie zastawić stół najrozmaitszymi specjałami. Daniem, któremu nikt się nie oprze, mogą okazać się złociste i chrupiące boczniaki, które doskonale zastąpią drobiowe polędwiczki czy skrzydełka. Ich przygotowanie to łatwizna - przepis krok po kroku zdradził na swojej stronie Jakub Kuroń. Kucharz z dużym doświadczeniem ma patent, by przekąska była lekka, chrupiąca i zachęciła do skosztowania nawet największych fanów mięsa. 

Panierowane boczniaki mogą smakować wybornie, ale co jest ich sekretem? Poza dorodnymi grzybami warto przygotować także pozostałe składniki, z których uzyskamy złocistą panierkę. Jak zdradził Kuroń, by osiągnąć najlepszy efekt, warto także namoczyć boczniaki w mleku około dwie godziny przed planowanym podaniem. Dzięki temu rarytas będzie obłędnie chrupał, a jego smak nabierze charakteru. 

Panierowane boczniaki Kuronia to najlepsza przekąska na mecz

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • 500 ml mleka,
  • jajko,
  • natka pietruszki,
  • kilka łyżek mąki,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • łyżeczka kurkumy,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki delikatnie oczyść i zalej mlekiem. Grzyby mocz przez dwie godziny. 
  2. Po tym czasie osusz boczniaki i podziel je na mniejsze kawałki. 
  3. Grzyby przypraw solą, pieprzem i kurkumą. 
  4. Obtocz je w mące, zanurz w rozmąconym jajku i na koniec panieruj w dobrej jakości bułce tartej. 
  5. Tak przygotowane boczniaki smaż na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
  6. Boczniaki serwuj posypane zieleniną oraz z dowolnym sosem. Polecamy sos jogurtowo-ziołowy lub ostry, smacznego!
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.