Puszyste i mięciutkie babeczki to świetna propozycja na prosty, szybki i wyjątkowo smaczny deser. Do ich przygotowania nie potrzebujesz ani specjalnych umiejętności cukierniczych, ani wielu składników. Jeśli marzy ci się słodka przekąska wypełniona owocami - koniecznie zapoznaj się z poniższymi instrukcjami.
Ania Starmach, specjalistka w dziedzinie kulinariów, podzieliła się niedawno w mediach społecznościowych banalnie prostym przepisem na babeczki z czereśniami. Cała "filozofia" tych przysmaków polega na połączeniu składników na ciasto, a następnie zapieczeniu go w odpowiednich foremkach w piekarniku. Internautom receptura również przypadła do gustu. "Zrobiłam wczoraj, pycha! Dziś znowu robię, tym razem z podwójnej porcji" - czytamy w komentarzach. Ta recenzja mówi sama za siebie - owocowych babeczek trzeba spróbować na własnych kubkach smakowych.
Składniki:
Zacznij od przygotowania ciasta na babeczki. Miękkie masło utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym (lub wanilią) na białą, puszystą masę. Wbij jajko, po czym wsyp mąkę, proszek i odrobinę soli. Dodaj mleko i zmiksuj wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Uszykuj blaszkę na muffinki. Wyłóż ją papierowymi papilotkami bądź silikonowymi formami. Wypełnij je do połowy uzyskanym ciastem. Możesz skorzystać z pomocy rękawa cukierniczego lub zrobić to za pomocą łyżeczki. Na cieście ułóż umyte i wydrylowane owoce.
Na koniec przykryj je pozostałym ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po 20 minutach pieczenia wyjmij muffiny do ostudzenia, a potem się nimi zajadaj. Możesz je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać domowym lukrem. Smacznego!