Babeczki z tymi soczystymi owocami smakują bosko. Ania Starmach podzieliła się genialnym przepisem

Babeczki to doskonały deser na ciepłą pogodę. Robi się je błyskawicznie, a z odpowiednimi dodatkami smakują tak, że nie sposób im się oprzeć. Przepisem na genialne muffiny podzieliła się niedawno Ania Starmach. Kluczowe jest dodanie owoców.

Puszyste i mięciutkie babeczki to świetna propozycja na prosty, szybki i wyjątkowo smaczny deser. Do ich przygotowania nie potrzebujesz ani specjalnych umiejętności cukierniczych, ani wielu składników. Jeśli marzy ci się słodka przekąska wypełniona owocami - koniecznie zapoznaj się z poniższymi instrukcjami.

Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak

Prosty deser na wakacje. Wykorzystaj owoce, a wyjdzie niebo w gębie

Ania Starmach, specjalistka w dziedzinie kulinariów, podzieliła się niedawno w mediach społecznościowych banalnie prostym przepisem na babeczki z czereśniami. Cała "filozofia" tych przysmaków polega na połączeniu składników na ciasto, a następnie zapieczeniu go w odpowiednich foremkach w piekarniku. Internautom receptura również przypadła do gustu. "Zrobiłam wczoraj, pycha! Dziś znowu robię, tym razem z podwójnej porcji" - czytamy w komentarzach. Ta recenzja mówi sama za siebie - owocowych babeczek trzeba spróbować na własnych kubkach smakowych.

Składniki:

  • 200-250 g czereśni (mogą być też inne owoce),
  • 180 g mąki pszennej,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru,
  • 120 ml mleka,
  • 10 gramów cukru waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii,
  • jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
 

Babeczki z czereśniami według przepisu Ani Starmach. Sposób wykonania

Zacznij od przygotowania ciasta na babeczki. Miękkie masło utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym (lub wanilią) na białą, puszystą masę. Wbij jajko, po czym wsyp mąkę, proszek i odrobinę soli. Dodaj mleko i zmiksuj wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. 

Uszykuj blaszkę na muffinki. Wyłóż ją papierowymi papilotkami bądź silikonowymi formami. Wypełnij je do połowy uzyskanym ciastem. Możesz skorzystać z pomocy rękawa cukierniczego lub zrobić to za pomocą łyżeczki. Na cieście ułóż umyte i wydrylowane owoce.

Na koniec przykryj je pozostałym ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po 20 minutach pieczenia wyjmij muffiny do ostudzenia, a potem się nimi zajadaj. Możesz je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać domowym lukrem. Smacznego!

Więcej o: