• Link został skopiowany

Odkąd skosztowałam w Serbii, robię na grillu non stop. Jest prosty w przygotowaniu i smakuje obłędnie

Lato to idealny czas na rozpoczęcie sezonu grillowego. Jeśli szukasz niebanalnych potraw z rusztu, które swoim smakiem rozpieszczą nawet najbardziej wymagające podniebienia, zainspiruj się przysmakiem z Serbii. Zrobisz go szybko i łatwo, a jest przepyszny.
Z czego jest pljeskavica?
Z czego jest pljeskavica? Fot. Shutterstock / poludziber

Euro 2024 sprawia, że wielu fanów piłki nożnej popołudnia i wieczory spędza przed telewizorami. Nic dziwnego, że w tym czasie mało kto zawraca sobie głowę długim i mozolnym gotowaniem. Zamiast stać przy garach, rozłóż grilla i przygotuj na nim pljeskavicę, przepyszne danie wprost z Serbii. 

Zobacz wideo Jak zrobić tartę hamburgerową?

Z czego słynie kuchnia serbska? Prym wiedzie mięso

Kuchnia serbska jest niezwykle kolorowa i różnorodna, jednak prym wiodą przede wszystkim dania opierające się na mięsie. Najczęściej miesza się ze sobą kilka gatunków i grilluje na ogniu z dodatkiem cebuli. Nie ma tu wielu przypraw i ziół, choć już odrobina odpowiednio dobranych sprawia, że potrawy nabierają wyjątkowego smaku.

Z czego jest pljeskavica? Mięso à la burger dla wybrednych

Jednym z popularnych dań kuchni serbskiej jest pljeskavica, czyli nic innego, jak mięsny placek smażony właśnie na grillu. Z wyglądu przypomina nieco popularny kotlet do burgera, jednak ma dwie zasadnicze różnice. Tradycyjnie przygotowane po doprawieniu solą i pieprzem powinno dojrzewać od 2 do 3 dni, do tego używa się do niego innych dodatków. Podawane jest najczęściej z pastą ajwar, w towarzystwie chlebka pita czy frytek. W zależności od regionu dodatki, rodzaj mięsa czy nawet przyprawy mogą się różnić. Jak przyrządzić to pyszne i aromatyczne danie? Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny,
  • 0,2 kg mielonej wieprzowiny,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 średnia cebula,
  • kilka ostrych papryczek — ilość wedle uznania,
  • 100 g dobrej jakości żółtego sera, najlepiej cheddar, lub bułgarski kaszkawał,
  • do przyprawienia sól, pieprz ostra papryka.

OSTRZEŻENIE! Ponieważ przyprawione mięso powinno stać w lodówce co najmniej dwa dni, ważne, aby było wyjątkowo świeże. Lepiej nie ryzykować ze starszym, mimo że będzie posolone.

Pljeskavica
Pljeskavica Pljeskavica. Fot. commons.wikimedia.org / BiHVolim / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Pljeskavica — sposób przygotowania:

  1. Mięsa przełóż do naczynia, dodaj sól, odrobinę wody i dokładnie wymieszaj. Przykryj folią lub talerzem i odłóż do lodówki na 2 dni. Przez ten czas przemieszaj kilka razy i dodaj po ok. 1 łyżce wody.
  2. Po dwóch dniach przygotuj pozostałe składniki. Boczek, cebulę, ser i ostre papryczki posiekaj na malutkie kawałeczki i dodaj do mięsa. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu i ostrej papryki i jeszcze raz porządnie wymieszaj.
  3. Z mięsa uformuj kulę, podziel ją na dwie części, po czym spłaszcz, by powstał kotlet o grubości ok. 1,5 cm. Usmaż na grillu lub patelni grillowej.
  4. Podawaj z bułką pitą i ulubionymi świeżymi warzywami, takimi jak ogórek, pomidor i cebula. Smacznego.
Więcej o: