Euro 2024 sprawia, że wielu fanów piłki nożnej popołudnia i wieczory spędza przed telewizorami. Nic dziwnego, że w tym czasie mało kto zawraca sobie głowę długim i mozolnym gotowaniem. Zamiast stać przy garach, rozłóż grilla i przygotuj na nim pljeskavicę, przepyszne danie wprost z Serbii.
Kuchnia serbska jest niezwykle kolorowa i różnorodna, jednak prym wiodą przede wszystkim dania opierające się na mięsie. Najczęściej miesza się ze sobą kilka gatunków i grilluje na ogniu z dodatkiem cebuli. Nie ma tu wielu przypraw i ziół, choć już odrobina odpowiednio dobranych sprawia, że potrawy nabierają wyjątkowego smaku.
Jednym z popularnych dań kuchni serbskiej jest pljeskavica, czyli nic innego, jak mięsny placek smażony właśnie na grillu. Z wyglądu przypomina nieco popularny kotlet do burgera, jednak ma dwie zasadnicze różnice. Tradycyjnie przygotowane po doprawieniu solą i pieprzem powinno dojrzewać od 2 do 3 dni, do tego używa się do niego innych dodatków. Podawane jest najczęściej z pastą ajwar, w towarzystwie chlebka pita czy frytek. W zależności od regionu dodatki, rodzaj mięsa czy nawet przyprawy mogą się różnić. Jak przyrządzić to pyszne i aromatyczne danie? Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
OSTRZEŻENIE! Ponieważ przyprawione mięso powinno stać w lodówce co najmniej dwa dni, ważne, aby było wyjątkowo świeże. Lepiej nie ryzykować ze starszym, mimo że będzie posolone.
Pljeskavica — sposób przygotowania: