Przepis prosto z Bawarii od niemieckiej kucharki. Takiej sałatki jeszcze nie jadłeś

Jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni niemieckiej to przysmak, którego odpowiedniki znajdziemy również w naszym kraju. Choć na przygotowanie kartoffelsalat nie istnieje jeden sprawdzony przepis, podstawą zawsze są gotowane ziemniaki, ogórki oraz cebula. Przepis idealnie sprawdzi się podczas meczów mistrzostw Europy w piłce nożnej.

Sałatka z ziemniaków nazywana kartoffelsalat to jedna z najbardziej tradycyjnych niemieckich potraw. Do złudzenia przypomina śląski szałot kartoflany z wędzonym boczkiem i ogórkiem kiszonym. Sałatka naszych zachodnich sąsiadów jest popularna głównie w okresie wigilijnym, ale przyrządza się ją również na co dzień do obiadu. Smakuje wybitnie z wykorzystaniem warzyw sezonowych, takich jak kartofle, cebula oraz ogórek konserwowy.

Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?

Kultowy przepis kuchni niemieckiej. Potrzebujesz jeden składnik

Do tradycyjnego przepisu na kartoffelsalat należy wybierać typowe ziemniaki sałatkowe, które nie rozpadają się po ugotowaniu. Według niektórych powinno się je obierać, gdy są jeszcze gorące, jednak można zostawić mundurki i w ten sposób przygotować sałatkę. W każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Jako dodatki do sałatki można wykorzystać marchewki, rzodkiewki, seler korzeniowy, ogórki marynowane lub kiszone, a nawet kiełbasę, boczek wędzony lub filety śledziowe. Wersję z majonezem przygotowuje się najczęściej na dzień przed podaniem. 

Przepis na tradycyjną kartoffelsalat

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • cebula,
  • 150 g ogórków konserwowych,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki na sałatkę najpierw dokładnie wyszoruj szczoteczką i gotuj przez dziesięć minut w mundurkach, w osolonej wodzie. Po ugotowaniu nie odcedzaj od razu, ale zostaw jeszcze w wodzie na kilka minut pod przykryciem. Po ostudzeniu ziemniaki pokrój w plastry lub w kostkę. Możesz również przelać je zimną wodą i ściągnąć z nich mundurki.
  • Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę, ugotuj krótko w bulionie. Bulion odstaw z ognia i dodaj olej, ocet winny, musztardę i przyprawy, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Przełóż ziemniaki do marynaty, w międzyczasie pokrój w kostkę ogórki konserwowe. Dorzuć je do ziemniaków, dodaj pietruszkę i delikatnie wymieszaj.
  • Odcedź ziemniaki z marynaty i wymieszaj je z majonezem. Sałatkę warto odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. Najlepiej smakuje podana z kotletem schabowym lub pieczenią.

Kiedy najlepiej zjeść kartoffelsalat? To wiadomo - podczas meczu reprezentacji Niemiec albo dowolnego innego dnia! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.