We Włoszech jedzą pizzę i spaghetti, we Francji zajadają się tartami i omletami, a na Węgrzech króluje niepozorny placek. Potrawa od naszych sąsiadów jest prosta w przygotowaniu i wyjątkowo pyszna. Chcesz zachwycić swoich gości? Przygotuj im langosza.
2
Fot. Shutterstock/Pfeiffer
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Węgierska kuchnia słynie z dań jednogarnkowych. Dominuje w niej cebula, pomidory i papryka. Potrawy naszych sąsiadów często przygotowywane są na bazie wieprzowiny i kiełbasy, a najpopularniejsze z nich to między innymi bogracz (gęsta zupa gulaszowa), leczo i zupa rybna gotowana w kociołku. Przysmakiem sąsiadów znad Balatonu jest też langosz, czyli placek podawany w wersji wytrawnej.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Z czym się je langosza? Zapomnij o plackach po węgiersku. Ten przysmak jest jeszcze smaczniejszy
Langosz to nic innego jak płaski drożdżowy placek smażony na oleju i podawany z dodatkami. Najczęściej jest to ser, śmietana, szynka i masło czosnkowe. Z powodzeniem możesz przygotować go w domu, bo przepis jest prosty i poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Wychodzi obłędnie pyszny i na pewno nikt nie odmówi dokładki.
Jak zrobić langosza? Węgierski specjał z powodzeniem zastąpi klasyczne przekąski
Jeśli masz dość pizzy, burgerów i frytek, wypróbuj węgierską przekąskę. Jest sycąca i niezwykle smaczna. Świetnie sprawdzi się podczas przyjęcia, ale jest też idealnym pomysłem na kolację. Aby go przygotować, potrzebujesz:
400 g mąki pszennej,
200 ml mleka,
7 g suchych drożdży,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru,
100 ml kwaśnej śmietany,
ząbek czosnku,
75 g żółtego sera,
olej do smażenia.
Jak zrobić langosza?istock/@AndreaKuipers
Sposób przygotowania:
Zacznij od podgrzania mleka. Ciepły, ale nie gorący nabiał połącz z drożdżami i cukrem. Wszystko starannie wymieszaj.
W misce połącz mąkę, sól i drożdżowy zaczyn. Wyrabiaj energicznie ciasto - powinno być gładkie oraz lekko lepiące się do rąk.
Następnie przykryj naczynie z ciastem i odstaw na godzinę, by mogło wyrosnąć.
Po tym czasie natłuść dłonie olejem i z przygotowanej masy formuj placki o średnicy patelni, na której będą później smażone.
Układaj je na papierze do pieczenia, następnie przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Po 30 minutach nasze langosze można już smażyć na głębokim tłuszczu.
Langosza smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu serwuj placki węgierskie ze śmietaną z posiekanym czosnkiem i grubą warstwą startego sera żółtego. Smacznego!