To węgierskie danie nie ma sobie równych. Pizza to przy nim pikuś. Jest pyszne i rozpływa się w ustach

We Włoszech jedzą pizzę i spaghetti, we Francji zajadają się tartami i omletami, a na Węgrzech króluje niepozorny placek. Potrawa od naszych sąsiadów jest prosta w przygotowaniu i wyjątkowo pyszna. Chcesz zachwycić swoich gości? Przygotuj im langosza.

Węgierska kuchnia słynie z dań jednogarnkowych. Dominuje w niej cebula, pomidory i papryka. Potrawy naszych sąsiadów często przygotowywane są na bazie wieprzowiny i kiełbasy, a najpopularniejsze z nich to między innymi bogracz (gęsta zupa gulaszowa), leczo i zupa rybna gotowana w kociołku. Przysmakiem sąsiadów znad Balatonu jest też langosz, czyli placek podawany w wersji wytrawnej.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Z czym się je langosza? Zapomnij o plackach po węgiersku. Ten przysmak jest jeszcze smaczniejszy

Langosz to nic innego jak płaski drożdżowy placek smażony na oleju i podawany z dodatkami. Najczęściej jest to ser, śmietana, szynka i masło czosnkowe. Z powodzeniem możesz przygotować go w domu, bo przepis jest prosty i poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Wychodzi obłędnie pyszny i na pewno nikt nie odmówi dokładki.

Jak zrobić langosza? Węgierski specjał z powodzeniem zastąpi klasyczne przekąski

Jeśli masz dość pizzy, burgerów i frytek, wypróbuj węgierską przekąskę. Jest sycąca i niezwykle smaczna. Świetnie sprawdzi się podczas przyjęcia, ale jest też idealnym pomysłem na kolację. Aby go przygotować, potrzebujesz:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 7 g suchych drożdży,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • ząbek czosnku,
  • 75 g żółtego sera,
  • olej do smażenia. 
Jak zrobić langosza?
Jak zrobić langosza? istock/@AndreaKuipers

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od podgrzania mleka. Ciepły, ale nie gorący nabiał połącz z drożdżami i cukrem. Wszystko starannie wymieszaj. 
  2. W misce połącz mąkę, sól i drożdżowy zaczyn. Wyrabiaj energicznie ciasto - powinno być gładkie oraz lekko lepiące się do rąk. 
  3. Następnie przykryj naczynie z ciastem i odstaw na godzinę, by mogło wyrosnąć. 
  4. Po tym czasie natłuść dłonie olejem i z przygotowanej masy formuj placki o średnicy patelni, na której będą później smażone. 
  5. Układaj je na papierze do pieczenia, następnie przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia. 
  6. Po 30 minutach nasze langosze można już smażyć na głębokim tłuszczu. 
  7. Langosza smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. 
  8. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu serwuj placki węgierskie ze śmietaną z posiekanym czosnkiem i grubą warstwą startego sera żółtego. Smacznego!
Więcej o: