Placki, placuszki... Któż ich nie kocha? Na śniadanie najczęściej sięgamy po placuszki na słodko, na przykład placki z serka wiejskiego lub puszyste pankejki na maślance. Z kolei na lunch i obiad raczymy się plackami wytrawnymi i nie oszukujmy się - najczęściej zajadamy się plackami ziemniaczanymi. Są pyszne, ale mamy inny przepis, który z pewnością skradnie twoje serce i na stałe zagości w obiadowym menu w twoim domu. Placki z kalafiora smakują obłędnie i możesz podawać je na dwa sposoby - właśnie jako cienkie placki lub jako nieco grubsze kotleciki w panierce. Oto przepis, który musisz wypróbować.
Składniki:
Takie placuszki świetnie smakują z różnymi sosami lub po prostu kwaśną śmietaną. Możesz zastąpić nimi także mięsne kotlety i przekonać się, że wegetariańskie dania także są pyszne. Wówczas podaj placuszki z ziemniakami lub frytkami i świeżą surówką. Będą palce lizać.