Bób to jedno z dobrodziejstw, które przynosi nam lato. Nasza miłość do bobu zwycięża nawet wysoki koszt, bo przecież przyjemność z jedzenia nie zna ceny, zwłaszcza kiedy chodzi o warzywo, na które sezon jest tak krótki. Bób najczęściej gotujemy i podajemy z masełkiem lub bułką tartą, czasami dodajemy do sałatek lub robimy pyszne pasty do kanapek. Jednak mało osób zdaje sobie sprawę, że można przechować bób na zimę i wcale nie chodzi o mrożenie.
Jak zrobić kiszony bób? Przepis jest banalny, a smakuje po prostu fantastycznie - będzie idealny jako przekąska, dodatek do sałatek i zup. Możesz także usmażyć go z boczkiem. W każdej wersji jest pyszny. Najlepiej już szykuj słoiki.
Zobacz wideo Świetny przepis na bób dla wszystkich miłośników
Przepis na kiszony bób - lepszy od ogórków i cukinii
Składniki:
- 1 kg młodego bobu,
- solanka: na 1 litr wody przypada jedna pełna łyżka soli,
- na każdy słoik: 2 gałązki kopru, 3 ząbki czosnku, 2 kawałki korzenia chrzanu, pół łyżeczki ziaren gorczycy.
Jak zrobić kiszony bób? Sposób wykonania:
- Na samym początku obgotuj bób. Wrzuć go na lekko osoloną, wrzącą wodę i gotuj od trzech do pięciu minut. Następnie pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- W tym czasie przygotuj solankę i wyparz słoiki. Zagotuj wodę z solą w odpowiednich proporcjach i lekko ostudź. Powinna być letnia, nie gorąca.
- Na dno każdego słoika włóż trzy niewielkie ząbki czosnku, nasiona gorczycy oraz dwa kawałki korzenia chrzanu o długości ok. 3 cm. Następnie włóż bób i dołóż gałązki kopru.
- Słoiki z bobem zalej solanką i zakręć. Następnie pozostaw na dwa-trzy dni na blacie kuchennym lub w innym miejscu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie na wierzchu powinna zacząć zbierać się piana. To znak, że proces fermentacji postępuje odpowiednio.
- Po trzech dniach słoiki z bobem możesz zanieść do piwnicy lub spiżarni, a po dwóch tygodniach spróbować kiszonego bobu.
Jak smakuje kiszony bób? Podobnie do wszystkich kiszonek - jest kwaskowaty i dość wyrazisty. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i zup. Polecam zupę ziemniaczaną z kiszonym bobem - to idealny pomysł, by zaskoczyć swoich bliskich czymś pysznym i nietuzinkowym.