Jak zrobić bób? Nie z masłem i nie z bułką. Ta wersja powala na kolana. Szykuj słoiki

Kiedy na straganach i w warzywniakach zaczyna pojawiać się bób, miłośnicy tego warzywa drżą z radości i podniecenia. Przed oczami mają wizję zbliżającego się łakomstwa, które latem jest absolutnie dozwolone. Jednak bób może być przepyszny nawet zimą, kiedy nie ma sezonu. Jak zrobić bób, żeby był smaczny i nietuzinkowy? Podobnie jak robisz ogórki.

Bób to jedno z dobrodziejstw, które przynosi nam lato. Nasza miłość do bobu zwycięża nawet wysoki koszt, bo przecież przyjemność z jedzenia nie zna ceny, zwłaszcza kiedy chodzi o warzywo, na które sezon jest tak krótki. Bób najczęściej gotujemy i podajemy z masełkiem lub bułką tartą, czasami dodajemy do sałatek lub robimy pyszne pasty do kanapek. Jednak mało osób zdaje sobie sprawę, że można przechować bób na zimę i wcale nie chodzi o mrożenie.

Jak zrobić kiszony bób? Przepis jest banalny, a smakuje po prostu fantastycznie - będzie idealny jako przekąska, dodatek do sałatek i zup. Możesz także usmażyć go z boczkiem. W każdej wersji jest pyszny. Najlepiej już szykuj słoiki.

Zobacz wideo Świetny przepis na bób dla wszystkich miłośników

Przepis na kiszony bób - lepszy od ogórków i cukinii

Składniki:

  • 1 kg młodego bobu, 
  • solanka: na 1 litr wody przypada jedna pełna łyżka soli, 
  • na każdy słoik: 2 gałązki kopru, 3 ząbki czosnku, 2 kawałki korzenia chrzanu, pół łyżeczki ziaren gorczycy.

Jak zrobić kiszony bób? Sposób wykonania:

  1. Na samym początku obgotuj bób. Wrzuć go na lekko osoloną, wrzącą wodę i gotuj od trzech do pięciu minut. Następnie pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  2. W tym czasie przygotuj solankę i wyparz słoiki. Zagotuj wodę z solą w odpowiednich proporcjach i lekko ostudź. Powinna być letnia, nie gorąca. 
  3. Na dno każdego słoika włóż trzy niewielkie ząbki czosnku, nasiona gorczycy oraz dwa kawałki korzenia chrzanu o długości ok. 3 cm. Następnie włóż bób i dołóż gałązki kopru. 
  4. Słoiki z bobem zalej solanką i zakręć. Następnie pozostaw na dwa-trzy dni na blacie kuchennym lub w innym miejscu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie na wierzchu powinna zacząć zbierać się piana. To znak, że proces fermentacji postępuje odpowiednio. 
  5. Po trzech dniach słoiki z bobem możesz zanieść do piwnicy lub spiżarni, a po dwóch tygodniach spróbować kiszonego bobu.

Jak smakuje kiszony bób? Podobnie do wszystkich kiszonek - jest kwaskowaty i dość wyrazisty. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i zup. Polecam zupę ziemniaczaną z kiszonym bobem - to idealny pomysł, by zaskoczyć swoich bliskich czymś pysznym i nietuzinkowym. 

Lubisz bób?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.