W Portugalii jedzą rybę z ziemniakami inaczej niż my. To słynne danie składa się z dorsza i "zapałek"

Portugalczycy są świetni nie tylko w piłkę nożną, lecz także w przyrządzanie najlepszych owoców morza. Kuchnia portugalska opiera się na rybach, krewetkach i innych darach morza oraz na warzywach, zwłaszcza ziemniakach. Dziś zdradzimy ci przepis na jedno z najsłynniejszych dań kuchni portugalskiej. Będzie to ryba z ziemniakami, ale zupełnie inna niż ta, którą serwujemy na obiad w piątki. Jak zrobić bacalhau a Brás? Odpowiednio pokrój ziemniaki.

Kuchnia portugalska bardzo różni się od naszej. Ten nadmorski, południowy kraj słynie z ryb, owoców morza, aromatycznych zapiekanek i zup. Zajadają się tam grillowaną ośmiornicą, najlepszymi krewetkami w różnych postaciach i oczywiście rybami. Portugalczycy upodobali sobie zwłaszcza jedną z nich o białym mięsie, za którą przepadają również Polacy. W porównaniu do innych ryb na naszych stołach faktycznie ląduje dość często i chętnie wybieramy ją w smażalniach podczas urlopu nad Bałtykiem. Chodzi oczywiście o dorsza.

Zobacz wideo Sprawdź, jak łatwo przygotujesz najlepsze krewetki

Portugalczyków i Polaków łączy ryba. Wszyscy kochają dorsza

Dorsz jest zdecydowanie najpopularniejszą rybą w całej Portugalii i podobno istnieje tak wiele przepisów na dania z dorsza, że każdego dnia w roku można zrobić inną potrawę. Tę rybę zamówisz w każdej restauracji czy tawernie od północy aż do południa słonecznego kraju. Jeśli masz w planach odpoczynek w Porto albo w Lizbonie, musisz koniecznie spróbować najsłynniejszej portugalskiej zapiekanki z dorsza i ziemniaków.

Bacalhau à Brás, to w wolnym tłumaczeniu zapiekanka z dorsza. Jednak nie przypomina zapiekanek rybnych, które zna część Polaków. Zacznijmy od samej ryby. Nie jest to dorsz, którego kupimy w każdym sklepie z mrożonkami. To solone, suszone filety, które przed przygotowaniem trzeba odmoczyć z soli (podobnie jak w przypadku filetów śledziowych, które robimy na święta). Namoczone filety rozdrabnia się i smaży z cebulą i ziemniakami. Ziemniaki też są inne niż "nasze". Trzeba się nimi odpowiednio zająć i poświęcić im trochę czasu. Muszą być bardzo cienko pokrojone, najlepiej "na zapałkę". Wszystkie składniki smaży się i zalewa roztrzepanym jajkiem. Mogę powiedzieć jedno - palce lizać!

Najsłynniejsze danie w Portugalii. Przepis na bacalhau à Brás

Składniki:

  • ok. 600-700 g solonych, suszonych filetów z dorsza, 
  • 1 kg mączystych ziemniaków, 
  • 3 duże cebule, 
  • 6 średnich jajek, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry, 
  • oliwa, 
  • sól, pieprz do smaku, 
  • kilka zielonych lub czarnych oliwek (opcjonalnie).

Bacalhau à Brás - sposób wykonania:

  1. Suszonego, solonego dorsza dzień wcześniej namocz w zimnej wodzie, by wypłukać nadmiar soli. W tym czasie możesz zmienić wodę raz lub dwa. 
  2. Namoczone filety rozdrobnij. Ziemniaki obierz i opłucz. Następnie posiekaj w bardzo cienkie słupki. Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek albo w cienkie plastry, albo po prostu zmiel w prasce. 
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej kilka łyżek oliwy. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż mięso z dorsza i ziemniaki. Podsmażaj, aż ryba się zetnie, a ziemniaki zezłocą. Na tym etapie dodaj czosnek i dopraw przyprawami. 
  4. W misce roztrzep jajka, możesz je doprawić przyprawami i ulubionymi ziołami, np. oregano. Następnie wlej jajka na patelnię i wymieszaj, by jajecznica otuliła resztę składników. Przed podaniem udekoruj oliwkami i posiekaną natką. 

Wskazówka: Podsmażoną zapiekankę trzeba włożyć do piekarnika i zapiec, zanim jajka się zetną. Wówczas uzyskasz nie tylko inny, bardziej wyrazisty smak, lecz także konsystencja dania będzie bardziej zwarta. Wystarczy już 10 minut w 200 stopniach.

Więcej o: