W moim domu jem ją z ziemniakami, lecz teściowa dodaje ryż. Dla mnie obie wersje są pyszne

Różne specjały można podawać i przyrządzać na kilka całkowicie innych sposobów. To, że w moim domu przyrządza się je w taki sposób, nie oznacza, że każdy tak je robi. Ostatnio okazało się, że moja teściowa całkowicie inaczej przyrządza zupę ogórkową. Jestem zdania, że obie wersje są pyszne, lecz musisz spróbować obie, by to ocenić.

Zupa ogórkowa niegdyś nie była moją ulubioną potrawą. Od jakiegoś czasu się to zmieniło i coraz częściej postanawiam ją przyrządzać. Zawsze gdy ją przygotowywałam, wrzucałam do wywaru ziemniaki i to właśnie one stanowiły jeden z główniejszych składników tego dania. Jednak gdy wybrałam się do teściowej, okazało się, że ona robił tę zupę inaczej. W jej wywarze nie znalazłam kawałeczka kartofla, a zamiast tego znalazłam ryż.

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z ryżem była dla mnie niecodzienną wersją tej potrawy. Na samym początku nie mogłam się do niej przekonać, lecz im częściej ją jadłam, tym bardziej mi smakowała. Okazało się, że zrobienie ogórkowej w taki sposób sprawia, że zupa jest delikatniejsza i lżejsza. 

Przepis na zupę ogórkową z ryżem

Składniki

  • pół kilo ogórków kiszonych,
  • 1 udziec indyka z kością,
  • 3 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • świeża natka pietruszki,
  • świeży koperek,
  • woreczek białego ryżu,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • pół szklanki wody z kiszonych ogórków,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do większego garnka wlej 2 l wody i wrzuć udziec z indyka, ziele angielskie, a także liście laurowe. Gotuj na średnim ogniu przez około 2 godziny. W międzyczasie wyłów szumowiny.
  2. W tym czasie marchewkę, pietruszkę cebulę i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Po upływie 2 godzin dodaj do wywaru marchewkę, pietruszkę i podpieczoną nad ogniem cebulę. Gotuj wszystko przez kolejne 40 minut.
  3. W połowie gotowania wrzuć do składników ziemniaki, a po upływie kolejnych 10 minut wsyp ryż. Całość gotuj do miękkości.
  4. W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce i dodaj je do zupy. Wlej również wodę z kiszonek. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
  5. Po ugotowaniu zdejmij potrawę z ognia, odlej chochlę wywaru do miseczki i dodaj do tego śmietanę. Dokładnie wymieszaj i wlej do zupy, cały czas mieszając.
  6. Na koniec wyłów mięso, oddziel je od kości i ponownie umieść w garnku. Wrzuć również posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.