Żaden dżem i cukier puder, te gofry podaj z chrupiącym składnikiem. Dodajesz go do jajecznicy

Gofry kojarzą nam się ze słodkością i dodatkami, które jeszcze bardziej podkręcają ten słodki smak. Ostatnio się jednak dowiedziałam, że można je zrobić w całkowicie inny sposób, nie używając słodkich dodatków. Zamiast tego wrzuca się do nich składniki, które dla wielu z nas mogą okazać się zaskoczeniem.

Gofry to moim zdaniem symbol lata i to właśnie je w czasie wakacji jemy w dużych ilościach. Podaje się je na wiele różnych sposobów, ale zazwyczaj robi się to na słodko. Okazuje się, jednak że ta wersja nie jest jedyną. Gofry można również zaserwować w sposób wytrawny i pomimo zaskoczenia smakują one naprawdę dobrze.

Zobacz wideo Gofry z cukinii

Z czym zatem podać gofry jeśli nie z dżemem lub bitą śmietaną? Moją propozycją jest dodanie do nich w twarogu, a także podsmażonego boczku. Dodanie tych dwóch składników do klasycznego ciasta tworzy efekt, który bardzo trudno zapomnieć. Chrupiące kawałki boczku dodają smaku, a twaróg nadaje nuty delikatności. 

Przepis na wytrawne gofry

Składniki

  • 400 g wędzonego boczku,
  • 400 g twarogu półtłustego,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • łyżka oleju,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • niewielka cebula,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki sera mozzarella,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę, szczypiorek przemyj i również pokrój na mniejsze kawałki. Boczek posiekaj na paseczki lub w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż go na średnim ogniu do zarumienienia.
  2. Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj do niej sól, pieprz, paprykę i czosnek. Wrzuć również cebulkę i szczypiorek. Na koniec umieść w misce twaróg, wlej olej, mleko i wbij jajka. Wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszaj.
  3. Do gotowej masy wrzuć boczek, nie zapomnij również o startym serze mozzarella. Ponownie zamieszaj, do połączenia składników.
  4. Gofrownicę nagrzej i rozprowadź po niej niewielką ilość oleju. Chochlą nabierz odpowiednią ilość ciasta i wylej je na urządzenie. Gofry piecz przez około 5-7 minut, do zarumieniania.
  5. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami i sosami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.