Dodaj 4 łyżki do mielonych, a będą wylizywać talerze. Tak soczystych kotletów jeszcze nie grali

Uwielbiasz kotlety, jednak zawsze wychodzą ci albo surowe, albo spalone? Winnym może być zły dobór składników. Łap za przepis od babci Hildy. Jest banalnie prosty i nie sprawi ci trudności. Jak zrobić dobre kotlety mielone? Sekretny składnik sprawia, że są petardą.

Soczyste kotlety często są nieosiągalne dla początkujących gospodyń domowych. Wystarczy posiadać odpowiedni przepis, z którym potrawa zawsze wyjdzie tak, jak powinna i zachwyci wszystkich domowników. W tym celu warto zaufać starym, babcinym recepturom, które często zawierają tajemnicze składniki.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Jak zrobić dobre kotlety mielone? Przepis babci Hildy bije wszystkie na łopatki

Jeśli marzą ci się soczyste i pulchniutkie kotlety mielone z ziemniakami i mizerią, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu przygotujesz mięso tak, jak smakuje wszystkim najbardziej — wilgotne w środku, a przypieczone na wierzchu. Lista potrzebnych składników nie jest długa, a dodatek kaszy manny sprawi, że wszyscy zakochają się w tym daniu i będą wylizywać talerze. Do przygotowania mielonych będziesz potrzebować:

  • pół kilograma mięsa mielonego (najlepiej z wieprzowej łopatki lub szynki),
  • jedna duża cebula,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz,
  • olej do smażenia
  • bułka tarta wymieszana z odrobiną mąki do obtoczenia kotletów.

Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na odrobinie oleju i odłóż do wystygnięcia.  Do dużej miski przełóż mięso, wbij jajko, dodaj mannę, przyprawy oraz przestudzoną cebulę i porządnie wygnieć masę rękami. Formuj kotlety i obtocz w mieszance bułki tartej i mąki. Smaż na rozgrzanym oleju i odwracaj kiedy będą miały złoto-brązowy kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Kotlety (zdjęcie ilustracyjne)
Kotlety (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Jak smażyć kotlety na oleju, żeby nie pryskał? Jeśli masz dość czyszczenia kuchenki, jest na to super patent

Podczas smażenia mielonych można zrobić niezłego bałaganu. Rozumie to każdy, kto choć raz musiał ścierać tłuszcz, który rozbryzgał się po całej kuchni. Okazuje się jednak, że możemy przygotować tę potrawę "na czysto" wykorzystując do smażenia papier do pieczenia. Niemożliwe? Nic bardziej mylnego. Wystarczy przed smażeniem dokładnie wyłożyć patelnię papierem w taki sposób, aby w jej wnętrzu wytworzyła się miska. Następnie proces przebiega jak zawsze: wlewamy olej i układamy kotlety. Dzięki temu sposobowi nie tylko zaoszczędzisz sobie sprzątania, lecz dodatkowo zmniejszysz szansę na przywarcie kotletów do dna patelni. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: