Leczo to doskonałe w smaku danie jednogarnkowe, które świetnie się sprawdzi na szybki, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie go to kwestia mniej niż 30 minut, zwłaszcza jeśli mamy pod ręką wszystkie potrzebne składniki. Poniżej zdradzamy jeden z najprostszych przepisów na leczo.
Przepis na leczo przydaje się w sytuacji, gdy nie mamy pomysłu na zagospodarowanie papryki, cebuli i kiełbasy. Z dodatkiem sezonowej cukinii i odpowiedniej mieszanki przypraw sztandarowa potrawa kuchni węgierskiej prezentuje się niezwykle apetycznie. Prostota wykonania i głęboki aromat to główne atuty tego dania. Koniecznie trzeba się o tym przekonać na własnym podniebieniu.
Składniki:
W garnku z podgrzanym olejem podsmaż obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smaż całość na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę, a następnie przełóż do garnka. Co chwilę mieszaj, tak by składniki nie przykleiły się do dna i nie przypaliły. Po ok. pięciu minutach podsmażania, dopraw pachnące danie przyprawami: papryką ostrą i wędzoną, oregano, tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażaj wszystko, cały czas mieszając. Na koniec wlej passatę pomidorową, wymieszaj i zagotuj. Zakryj rondel przykrywką i duś leczo jeszcze przez chwilę. Teraz wystarczy wyłożyć apetycznie pachnące danie na talerze i podać wraz ze świeżym pieczywem. Smacznego!