Na widok tego leczo aż ślinka cieknie. W sezonie dodaję do niego to warzywo. Wychodzi hit

Przepis na leczo z mojego przepiśnika znalazł zastosowanie już setki razy. Trudno zliczyć, ile osób z rodziny i przyjaciół wykorzystało go do przyrządzenia pysznego i ekspresowego posiłku. Latem wzbogacam recepturę o jeden sezonowy składnik.

Leczo to doskonałe w smaku danie jednogarnkowe, które świetnie się sprawdzi na szybki, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie go to kwestia mniej niż 30 minut, zwłaszcza jeśli mamy pod ręką wszystkie potrzebne składniki. Poniżej zdradzamy jeden z najprostszych przepisów na leczo.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Specjał kuchni węgierskiej na obiad. Będzie smacznie, sycąco i kolorowo

Przepis na leczo przydaje się w sytuacji, gdy nie mamy pomysłu na zagospodarowanie papryki, cebuli i kiełbasy. Z dodatkiem sezonowej cukinii i odpowiedniej mieszanki przypraw sztandarowa potrawa kuchni węgierskiej prezentuje się niezwykle apetycznie. Prostota wykonania i głęboki aromat to główne atuty tego dania. Koniecznie trzeba się o tym przekonać na własnym podniebieniu.

Składniki:

  • 3 papryki (najlepiej czerwona, zielona i żółta),
  • 3 cukinie,
  • 250 g kiełbasy wędzonej,
  • 600 ml passaty pomidorowej,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka tymianku,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • łyżka słoniny, oleju lub oliwy

Aromatyczne leczo z cukinią i kiełbasą. Sposób przygotowania

W garnku z podgrzanym olejem podsmaż obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smaż całość na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę, a następnie przełóż do garnka. Co chwilę mieszaj, tak by składniki nie przykleiły się do dna i nie przypaliły. Po ok. pięciu minutach podsmażania, dopraw pachnące danie przyprawami: papryką ostrą i wędzoną, oregano, tymiankiem, solą oraz pieprzem.

Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażaj wszystko, cały czas mieszając. Na koniec wlej passatę pomidorową, wymieszaj i zagotuj. Zakryj rondel przykrywką i duś leczo jeszcze przez chwilę. Teraz wystarczy wyłożyć apetycznie pachnące danie na talerze i podać wraz ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Więcej o: