Szybkie i tanie ciasto bez pieczenia. Smakuje jak z cukierni, ale nie może zabraknąć w nim owoców

Szybkie i tanie ciasto bez pieczenia - takiego przepisu potrzebuje każdy z nas. Latem, kiedy nie mamy ani czasu, ani ochoty na to, by spędzać długie godziny w kuchni, sprawdza się idealnie. Do przygotowania tego obłędnego ciasta będziemy potrzebować tylko kilku składników.

Ciasta bez pieczenia są moimi ulubionymi. Nie tylko dlatego, że robi się je znacznie szybciej, ale przede wszystkim dlatego, że nie ma ryzyka przypalenia, co zdarza mi się zbyt często. Jeśli również masz ten problem, to ten przepis na jogurtowe ciasto bez pieczenia jest dla ciebie.  

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Szybkie ciasto bez pieczenia - przepis. Użyj tylko czterech składników 

Aby przygotować pyszne ciasto, wcale nie potrzebujemy skomplikowanej i długiej listy składników. Ten deser po prostu robi się sam, a na dodatek świetnie smakuje. To szybkie ciasto idealnie sprawdzi się na upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzać w kuchni kilku godzin. Wystarczą cztery bardzo proste składniki, a ciasto bez pieczenia powstanie w trymiga. 

Składniki: 

  • opakowanie biszkoptów okrągłych lub herbatników, 
  • 400 ml jogurtu naturalnego, 
  • 250 g malin lub truskawek
  • 4 opakowania galaretki malinowej lub truskawkowej. 

Ciasto bez pieczenia, które zrobisz błyskawicznie. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Dwa opakowania galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, aby wystygło. Najlepiej przygotować ją wcześniej, by podczas przygotowywania ciasta była już w temperaturze pokojowej.  
  2. Gdy galaretka ostygnie, mieszamy ją dokładnie z jogurtem, najlepiej przy pomocy miksera, by dokładnie połączyć składniki i napowietrzyć masę. Pozostałe galaretki również rozpuszczamy w wodzie, tym razem w odpowiedniej ilości zalecanej na opakowaniu i ponownie odstawiamy do lekkiego stężenia. 
  3. Gdy obie masy zaczną gęstnieć, zabieramy się do pracy. Na dno blachy wykładamy okrągłe biszkopty lub herbatniki. Możemy układać je w całości, lub łamać, tak by wypełniły całą powierzchnię równomiernie.  
  4. Na przygotowany spód wykładamy jogurt wymieszany z galaretką. Puszystą masę delikatnie uklepujemy silikonową łopatką lub łyżką. Jeśli masa jogurtowa jest wystarczająco gęsta, możemy od razu wylać na wierzch tężejącą galaretkę. Ciasto ozdabiamy umytymi malinami lub truskawkami i deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Najlepiej smakuje schłodzone. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.