W zdrowym ciele zdrowy bób. Król letniej sałatki w tym połączeniu smakuje najlepiej

Uwielbiany przez Polaków od lat, co lato cieszy się ogromną popularnością. Bób nie dość, że smaczny to wyjątkowo cenny pod względem odżywczym. Wystarczy ugotować jego fasolki w osolonej wodzie i jeść jako przekąskę, dodawać do sałatek lub klasycznie usmażyć z czosnkiem. W kompozycji ze świeżymi warzywami sezonowymi wyniesie twoje potrawy pod niebiosa.

W pierwsze dni lata nie ma nic lepszego niż świeży bób. Świeży i polski na targach będzie już dostępny od końca czerwca aż do września. To właśnie w tym czasie najlepiej przygotować odświeżającą sałatkę z bobem, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do letnich potraw.

Zobacz wideo Jedzmy łupiny z młodego bobu! To w nich jest najwięcej witamin

Nie ma życia bez bobu

Pierwsze fasolki pojawią się w ciągu kilku najbliższych dni na bazarkach warzywnych. To warzywo strączkowe, warto dodawać do codziennej diety, ponieważ zawiera dużo białka, a także jest nieocenionym źródłem kwasu foliowego. Jedząc go regularnie, masz szansę na obniżenie cholesterolu we krwi, a także ciśnienia. Jeśli nie pokusisz się na zjedzenie go od razu po ugotowaniu, spróbuj przygotować tą lekką i orzeźwiającą sałatkę. Bób świetnie komponuje się z pomidorami i serem feta.

Letnia sałatka z bobem

Składniki:

  • 200 g ugotowanego bobu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sałata,
  • rukola,
  • 2 pomidory,
  • mała podłużna papryka,
  • 2 dymki,
  • duża garść czarnych oliwek,
  • 150 g sera feta,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • duża szczypta suszonego oregano.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bób najpierw przepłucz w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wsyp szczyptę cukru, tym sposobem bób stanie się bardziej miękki. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć do garnka bobu i gotuj przez mniej więcej 30 minut, dziesięć minut przed końcem dosyp soli.
  • W międzyczasie sparz pomidory we wrzątku i obierz ze skórek, a następnie pokrój w kostkę.
  • Po zagotowaniu bób należy odcedzić i obrać, po czym skropić sokiem z cytryny.
  • Do dużej miski przełóż sałatę i dodaj bobu oraz pokrojone wcześniej pomidory.
  • Pokrój w kostkę paprykę a dymkę w piórka i dorzuć je do sałatki.
  • Całość przypraw solą i pieprzem do smaku, a następnie delikatnie wymieszaj.
  • Do miski wkrój oliwki i pokrojoną w kostkę fetę.
  • Sałatkę polej oliwą i przypraw oregano. Odstaw do lodówki na mniej więcej 30 minut, aby smaki mogły się przegryźć.
  • W takiej formie idealnie sprawdzi się podana z ziemniaczkami i jajkiem.
Więcej o: