• Link został skopiowany

Ani szparagi, ani fasolka. Biegnij na bazar po to warzywo. Przy stole bliscy przetrą oczy ze zdumienia

Skorzonera to warzywo, które w smaku i wyglądzie jest zbliżone do szparagów. Obecnie próżno go szukać w popularnych przepisach, jednak w ubiegłym stuleciu często gościło na polskich stołach. Tę zdrową roślinę warto włączyć do diety. Jak przygotować skorzonerę? Podpowiadamy.
Skorzonera
Fot. Liudmila Chernetska / iStock

Skorzonera, dawniej nazywana wężymordem, to korzeniowe, podłużne warzywo z białym środkiem i ciemną skórką. Smakiem i wyglądem przypomina szparagi. W Polsce znane już od XVI wieku, gdzie zastosowanie miało w medycynie ludowej jako surowica zwalczająca jad żmii. Jest pełne witamin i minerałów, które mają dobry wpływ na zdrowie człowieka. Chcesz spróbować je przyrządzić, jednak nie wiesz jak? Poniżej znajdziesz prosty przepis, który z łatwością powtórzysz.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Jakie właściwości ma skorzonera? To prawdziwa bomba odżywcza

Skorzonera jest bogata w wartościowe substancje odżywcze, które świetnie wpływają na kondycję całego organizmu. Zawiera inulinę, która odpowiada za poprawę działania układu pokarmowego i przyśpieszenie metabolizmu, co nie jest bez znaczenia dla osób dbających o linię. Jeśli masz łamliwe i wypadające włosy, wężymord jest dla ciebie idealnym warzywem. Porządna dawka żelaza, witaminy C i miedzi pobudza cebulki włosów do wzrostu, zapobiega wypadaniu oraz sprawia, że włosy są zdrowsze i bardziej lśniące.

Warzywo jest sprzymierzeńcem osób, które walczą z wysokim ciśnieniem, złym cholesterolem i cukrem we krwi. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, skorzonera jest dla ciebie idealnym wyborem jako dodatek do posiłków. Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu oraz zawiera dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długi czas. W 100 g warzywa znajduje się zaledwie 63 kcal. 

Skorzonera
Skorzonera Fot. Liudmila Chernetska / iStock

Jak przygotować skorzonerę? Jej smak może cię zauroczyć

Wężymord możesz upichcić podobnie jak szparagi. Obrane warzywa gotujemy w osolonej wodzie przez 30-35 minut. Wystarczy polać roztopionym masłem z bułką tartą oraz natką pietruszki i mamy pyszny dodatek do obiadu. Możesz podać je również z sosem beszamelowym lub holenderskim, jednak świetną opcją będzie zrobienie curry. Lista potrzebnych składników:

  • 500 g skorzonery,
  • 300 ml mleczka kokosowego,
  • 200 g marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka żółtej pasty curry,
  • 1 warzywna kostka rosołowa,
  • 350 ml wody,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Skorzonerę, marchewkę oraz cebulę obierz pokrój w niewielkie plasterki. Rozgrzej na patelni trochę oleju i wrzuć warzywa. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj pastę curry i kostkę rosołową. Wszystko porządnie wymieszaj i smaż półtorej minuty. Następnie wlej na patelnię wodę wymieszaną z mleczkiem kokosowym i dopraw do smaku pieprzem i solą. Całość duś pod przykrywką przez 15-20 minut i podaj z ulubionym ryżem.

PORADA! Podstawowy przepis na curry możesz modyfikować pod siebie. Świetnym dodatkiem do sosu będą krewetki czy pierś z kurczaka. Danie z powodzeniem można posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: