Skorzonera, dawniej nazywana wężymordem, to korzeniowe, podłużne warzywo z białym środkiem i ciemną skórką. Smakiem i wyglądem przypomina szparagi. W Polsce znane już od XVI wieku, gdzie zastosowanie miało w medycynie ludowej jako surowica zwalczająca jad żmii. Jest pełne witamin i minerałów, które mają dobry wpływ na zdrowie człowieka. Chcesz spróbować je przyrządzić, jednak nie wiesz jak? Poniżej znajdziesz prosty przepis, który z łatwością powtórzysz.
Skorzonera jest bogata w wartościowe substancje odżywcze, które świetnie wpływają na kondycję całego organizmu. Zawiera inulinę, która odpowiada za poprawę działania układu pokarmowego i przyśpieszenie metabolizmu, co nie jest bez znaczenia dla osób dbających o linię. Jeśli masz łamliwe i wypadające włosy, wężymord jest dla ciebie idealnym warzywem. Porządna dawka żelaza, witaminy C i miedzi pobudza cebulki włosów do wzrostu, zapobiega wypadaniu oraz sprawia, że włosy są zdrowsze i bardziej lśniące.
Warzywo jest sprzymierzeńcem osób, które walczą z wysokim ciśnieniem, złym cholesterolem i cukrem we krwi. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, skorzonera jest dla ciebie idealnym wyborem jako dodatek do posiłków. Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu oraz zawiera dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długi czas. W 100 g warzywa znajduje się zaledwie 63 kcal.
Wężymord możesz upichcić podobnie jak szparagi. Obrane warzywa gotujemy w osolonej wodzie przez 30-35 minut. Wystarczy polać roztopionym masłem z bułką tartą oraz natką pietruszki i mamy pyszny dodatek do obiadu. Możesz podać je również z sosem beszamelowym lub holenderskim, jednak świetną opcją będzie zrobienie curry. Lista potrzebnych składników:
Skorzonerę, marchewkę oraz cebulę obierz pokrój w niewielkie plasterki. Rozgrzej na patelni trochę oleju i wrzuć warzywa. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj pastę curry i kostkę rosołową. Wszystko porządnie wymieszaj i smaż półtorej minuty. Następnie wlej na patelnię wodę wymieszaną z mleczkiem kokosowym i dopraw do smaku pieprzem i solą. Całość duś pod przykrywką przez 15-20 minut i podaj z ulubionym ryżem.
PORADA! Podstawowy przepis na curry możesz modyfikować pod siebie. Świetnym dodatkiem do sosu będą krewetki czy pierś z kurczaka. Danie z powodzeniem można posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.